Lekari i inženjeri stali uz "revoluciju" 1Foto: EPA-EFE/ LYNN BO BO

Stotine hiljada demonstranata zaposelo je danas ulice Mjanmara koje su, prema izveštajima medija, bile „obojene“ zastavama države.

Masa na taj način izražava svoje protivljenje nedavnom vojnom puču. Radnici su masovnim štrajkom izrazili solidarnost sa demonstrantima, uprkos upozorenjima vojske da „rizikuju život“ ako izađu na ulice.

Današnji protest nazvan je „revolucija 22222“ zbog simbolike datuma (22. februar), a sve češća su poređenja sa sličnim demonstracijama od 8. avgusta 1988, poznatim kao „ustanak 8888“.

Vojne vlasti tada su silom ugušile demonstracije i ubijene su stotine demonstranata.

Za mnoge, koji taj datum vide kao prekretnicu, jučerašnji dan jer imao posebnu simboliku.

„Svi se priključuju ovome“, kazao je San San Mao za Rojters.

Drugi demonstrant naveo je da je izašao „da se borimo dok ne pobedimo.

Zabrinuti smo zbog represija, ali idemo napred. Tako smo ljuti“.

Tompson Čau, urednik lokalnog medija Frontier, u izjavi za Bi-Bi-Si je rekao da se čini da su „protesti masovniji nego ranije, više je puteva i autoputeva blokirano, prodavnice su zatvorene“.

„Danas je veliki štrajk, sve radnje su zatvorene“, kazao je Čau i dodao da štrajkuju i oni koji rade za državne kompanije, kao i lekari i inženjeri.

Nije bilo izveštaja o nasilju, uprkos oštrim upozorenjima koje je vojska objavljivala preko državnih medija.

Na fotografijama koje su objavljivane na društvenim mrežama demonstranti su formirali formacije u obliku broja 22222, dok su drugi mahali natpisima sa tim brojem.

Policija je, kako se navodi, rasturila gužvu u gradu Nai Pii Tav, gde je sedište vlade, a viđeni su i kamioni sa vodenim topovima.

Mjanmar je nakon puča prvog dana februara središte protesta.

Vojni lideri tada su zbacili izabranu vladu Aung San Su Ći i stavili je u kućni pritvor, pod optužbom za posedovanje ilegalnih toki-vokija i kršenje zakona o prirodnim katastrofama u zemlji.

„Ne želimo huntu, želimo demokratiju. Želimo da stvorimo sopstvenu budućnost“, rekao je demonstrant iz Jangona Htet Htet Hlaing za Rojters.

U izjavi vojske koju je emitovala državna radio-televizija MRTV kaže se da demonstranti „podstiču ljude, posebno emotivne tinejdžere i omladinu, na put konfrontacije“, sugerišući da bi tamo mogli da poginu.

Oni su upozorili ljude na „nerede i anarhiju“, što je podstaklo Fejsbuk da ukloni stranice nekih korisnika zbog kršenja pravila te mreže o „nasilju i podsticanju nasilja“.

U nedelju su na protestima u Mandaleju ubijene dve osobe, što je prema ocenama najgore nasilje u poslednje dve nedelje koliko traju demonstracije.

Demonstranti zahtevaju okončanje vojne vladavine i žele da Aung San Su Ći, svrgnuta premijerka, bude puštena, zajedno sa članovima njene stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

U svetlu masovnosti jučerašnjih protesta, međunarodni pritisak je bivao jači na mjanmarske generale da vrate vlast svrgnutoj vladi.

„Pozivam vojsku da odmah zaustavi represiju“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u svom godišnjem obraćanju Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

„Oslobodite zatvorenike. Okončajte nasilje. Poštujte ljudska prava i volju ljudi izraženu na nedavnim izborima“, rekao je insistirajući da „pučevima nije mesto u našem savremenom svetu“.

Ministarstvo spoljnih poslova Mjanmara optužilo je UN i strane vlade za „flagrantno mešanje“ u njene unutrašnje stvari.

SAD, Kanada i Velika Britanija uvele su sankcije vođama puča.

Iz Evropske unije juče su uputili poruku da su spremni da uvedu sankcije generalima Mjanmara.

„EU je spremna da usvoji restriktivne mere protiv onih koji su direktno odgovorni za vojni puč“, stoji u zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova Unije. Takođe su pozvali na „deeskalaciju krize kroz obnavljanje legitimne civilne vlade i otvaranje novoizabranog parlamenta“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.