LGBT u Sarajevu: Nismo vreće za iživljavanje 1

Mirni protest LGBT osoba održan je u parku ispred zgrade u kojoj su smeštene institucije Kantona Sarajevo. Uoči početka protesta na snazi su bile pojačane mere bezbednosti.

Kako su naveli učesnici protesta, neće odustati u svojim upozorenjima na sve učestalije nasilje nad pripadnicima ove populacije, lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobama.

„Velika većina nas je u svom životu doživela i preživela nasilje. Pružićemo otpor dok ne bude uspostavljena jednakost u društvu. Naša zajednica je sve ujedinjenija da pruži otpor represiji. Hrabro i dignute glave se borimo proitiv nasilja, ali i rasizma, homofobije i svakog drugog oblika isključivosti“, kazali su ućesnici protesta, a prenosi N1.

Naveli su da je borba za bolje društvo „obaveza svih nas jer mi predstavljamo one koji govore“.

„Od danas prestajemo da budemo nevidljivi i nevidljive. Uzdignute glave koračamo. Više nikada nećemo biti vreće za iživljavanje. Nasilje nije normalno. Pre nekoliko mjeseci jedna trans žena je bila zatvorena u jednoj kući i bili su joj oduzeta dokumenta. Jednog gej muškarca su roditelji primoravali da ide na psihijatru samo zato što je gej. Jednu lezbejku je otac pretukao samo zato što je lezbejka. Mene je jedan muškarac pljunuo samo zato što sam se sa devojkom držala za ruku“, poručeno je sa skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari