Lideri G7 se složili da ukinu državnu pomoć elektranama na ugalj 1Boris Džonson Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Brritanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da se Grupa sedam na samitu u jugozapadnoj Engleskoj složila da se ukine državna pomoć elektranama na ugalj.

Lideri industrijski najrazvijenijih država složili su se sa tom merom posle apela čuvenog britanskog ekologa Dejvida Atenboroa da treba pokazati „globalnu volju“ u borbi protiv klimatskih promena.

Atenboro je o obraćanju svetskim liderima na samitu, putem snimljene izjave rekao da su klimatske promene politički i naučni izazov.

„Imamo znanja i veštine da to rešimo na vreme, samo nam treba volja na svetskom nivou“, poručio je Atenboro.

Borba protiv klimatskih promena je glavna tema poslednjeg dana samita.

Očekuje se da će države G7 povećati finansijska izdvajanja za klimu i izvojiti 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnim zemljama za smanjenje emisije ugljen dioksida u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Na samitu je predstavljen infrastrukturni plan poznat kao inicijativa „Izgradimo bolji svet“ (Build Back Better World) koji će ponuditi transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine za zemlje u razvoju.

Sve zemlje G-7 obavezale su se da će dostići neto nultu emisiju ugljenika do 2050. godine, ali mnogi ekolozi kažu da će to biti prekasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.