Lukašenko: Vlada sprečila inostranu zaveru 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je njegova vlada sprečila zaveru inspirisanu spolja kako bi destabilizovala zemlju uoči predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je on kandidat za šesti mandat.

Lukašenkova izjava je usledila samo dan posle hapšenja njegovog najvećeg rivala na predstojećim izborima, bivšeg šefa ruske banke, i odražava rastuće naprezanje u njegovim odnosima sa Rusijom.

Lukašenko, koji se na predsedničkoj funkciji nalazi skoro 26 godina, rekao je da su „vlasti preduzele preventivne korake i osujetile sveobuhvatni plan za destabilizaciju Belorusije“.

„To je bio cilj. Maske su skinute ne samo sa ovdašnjih marioneta, već i sa marioneta koje sede van Belorusije“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko nije imenovao nijednu određenu državu, ali je prethodno optuživao Moskvu za planove da „potčini svog saveznika i suseda“

Beloruske vlasti uhapsile su juče potencijalnog predsedničkog kandidata i bivšeg šefa „Belgazprombank“ Viktora Babarika, a privedeno je i 15 osoba u sklopu istrage o toj banci.

Istražitelji navode da je Barabiko na čelu organizovane grupe, koju čine sadašnji i bivši zaposleni u banci koju je on nekada vodio, i koja je odgovorna za malverzacije i pranje novca.

Babariko je uhapšen upravo kada je trebalo da ode u izbornu komisiju i preda dokumenta za kandidaturu na predsedničkim izborima.

Kremlj je saopštio da ne podržava Babarikoa na izborima, ali je upozorio je da će raditi na zaštitu ruskih poslovnih interesa u Belorusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.