Foto: EPA/PETER NYIKOS

U Evropskoj uniji u toku 2017. godine, 1,8 odsto dece ispod 16 godina imalo je zdravstvene probleme koji nisu lečeni, podaci su Eurostata.

Ovaj broj je nešto veći kod dece koja žive u domaćinstvima sa jednom odraslom osobom 2,2 odsto u odnosu na one koji dele domaćinstva sa dva ili više odraslih gde je ta brojka 1,8 odsto.

Najveće učešće dece sa nezadovoljenim medicinskim potrebama zabeleženo je u Belgiji i to čak 8,7 odsto od ukupne dečje populacije,  kao i u Rumuniji gde je taj procenat 7,4.

Takođe, te dve države slede Švedska, Finska i Češka.

Na suprotnom kraju skale, države sa najmanjim brojem dece sa natretiranim medicinskim problemima je zabeležen u Austriji i taj procenat je blizu nula odsto, navodi Eurostat,

Pozitivnu statistiku u ovom istraživanju zabeležila je i Nemačka sa procentom do 0,1 i Mađarska sa 0,2 odsto. Dobrom statistikom mogu se pohvaliti i Španija sa 0,3 odsto, Hrvatska gde je 0,4 odsto dece imalo nelečene zdravstvene probleme.

Slično je stanje i na Malti, u Slovačkoj i Portugalija, gde takođe daj procenat ne prelazi jedan odsto.

Unmet child needs medical 2017

U 2017. godini, 2,3 odsto dece mlađe od 16 godina nije dobilo stomatološku negu koja im je bila potrebna, navodi Eurostat.

Najveće učešće dece sa nezadovoljenim potrebama za stomatološkom negom zabeleženo je u Litvaniji – 7,3 odsto od ukupne dečje populacije u toj zemlji, zatim u Portugalu, gde je zabeležen procenat od šest odsto. Slično je i u  Španiji i Rumuniji.

Međutim, u sedam država članica ova stopa je pala na manje od jedan odsto, među kojima je statistički najbolja Mađarska sa samo 0,3 odsto stomatološki nelečene dece.

U tih sedam članica je Hrvatska, Nemačka, Luksemburg, Francuska, Austrija i Slovačka.

Unmet child needs dental 2017

Kako navodi Eurostat, informacije su prikupljene intervjuisanjem jednog člana domaćinstva koji je uključivao najmanje jedno dete od 15 ili manje godina.

Dečje medicinske i stomatološke potrebe mogu biti neispunjene zbog različitih razloga, kao što su nemogućnost da se priušti lečenje, dugačke liste čekanja, duga putovanja ili neobavezno prevozno sredstvo, ili nedostatak vremena zbog posla ili brige za članove porodice ili druge.

Povezani tekstovi