Kako navode u makedonskom Osnovnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, istraga je pokrenuta nakon tvrdnji srpskog opozicionara Vuka Jeremića i medijskih napisa o sprezi bivšeg šefa makedonske tajne službe Saše Mijalkova i češke firme koja je kupila fabriku.

Dojče vele je, kako se podseća, u subotu pisao da je firma „Čehoslovak grup“, preko beogradske firme SCMG, kupila „14. oktobar“ koji je u stečaju od januara.

Direktor SCMG je Vojislav Sparavalo koji je, prema podacima iz češkog državnog i privrednog registra, od 2003. zajedno sa Mijalkovim u Češkoj imao dubioznu firmu „Servis Point MM“ koja je više puta likvidirana i ponovo aktivirana.

„Panično su krenuli u Makedoniji da izvlače pare, ti koji su bili deo režima Nikole Gruevskog“, rekao je ranije Jeremić gostujući na TV „Naša“.

Bivša makedonska režimska stranka VMRO demantovala je Jeremićeve navode, tvrdeći da ni Mijalkov ni bivši premijer Nikola Gruevski ne učestvuju u privatizaciji fabrike u Srbiji.

Sašo Mijalkov bio je prvi čovek makedonske tajne policije od 2006. do 2015. godine, no svo to vreme je zadržao i privatne biznise u Češkoj.

Istovremeno u makedonskoj javnosti postoji sumnja da poseduje brojne unosne biznise u domovini, a njegov imetak se procenjuje na nekoliko desetina miliona evra, navodi Dojče vele.