Makron brani magazin Point 1Francuski predsednik Emanuel Makron Foto: EPA_EFE_JULIEN_WARNAND

Sloboda medija nema cenu, bez nje smo u diktaturi, napisao je francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru i time stao u odbranu nedeljnika Point koji je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nazvao diktatorom i zbog toga postao meta zlostavljanja, uvreda, zastrašivanja i pretnji.

Point je objavio 24. maja izdanje s naslovnom stranom na kojoj se nalazi fotografija turskog predsednika Erdogana uz naslov „Diktator“ i podnaslov „Koliko daleko će Erdogan otići“?

U članku se piše o njegovim čistkama nakon pokušaja puča, zatvaranju novinara, političkih protivnika i sudaca.

Point je objavio da je zbog članka postao meta zlostavljanja, uvreda, zastrašivanja i pretnji, prenose francuski mediji.

Makron je u ponedeljak na Twiteru objavio: „Sloboda medija nema cenu: bez nje smo u diktaturi. Potpuno je neprihvatljivo kidanje postera Pointa s mesta gde se prodaje jer su neprijatelji slobode medija nezadovoljni, i u Francuskoj, i u inostranstvu“.

Erdogan vlada Turskom 15 godina i pokrenuo je novu kampanju 24. maja, mesec dana pre predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Novoizabrani predsednik imaće proširena ovlašćenja izglasana na prošlogodišnjem referendumu kojim je promenjen državni ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari