Foto: EPA-EFE MICK TSIKAS

Tokom posete Kopenhagenu, Makron je pohvalio danski ekonomski model – kombinaciju fleksibilnog tržišta sa ogromnim socijalnim beneficijama. Ali, kako je rekao, kulturne razlike između „luteranskih“ Danaca i francuskih „Gala“ otežale su usvajanje takvog sistema u Francuskoj.

Makron je stupio na mesto predsednika uz čvrsto obećanje da će reformisati ogroman francuski zakon o radu, a dugo je zagovarao cilj da izmeni francusko tržište rada u pravcu „nordijskog modela“. NJegov govor u Danskoj nije prvi put da koristi inostranu posetu da skrene pažnju na, kako sam kaže, otpor tim reformama koji vlada u njegovoj zemlji.

Javnost pamti njegovu prošlogodišnju posetu Rumuniji kada je Makron kazao da Francuska nije zemlja reformi dodajući da su mnogi pokušali bezuspešno jer „Francuska mrzi reforme“. Nekoliko nedelja kasnije, govoreći tokom posete Grčkoj, francuski predsednik razbesneo je kritičare zbog izjave da neće popusti „zabušantima“.

U najnovijim komentarima iz Kopenhagena, Makron izražava divljenje prema danskom modelu fleksibilnosti.

„Moguće da je sve to utemeljeno u kulturi, ljudi su obeleženi sopstvenom istorijom. Ovaj luteranski danski narod, koji je preživeo transformaciju u proteklim godinama nisu Gali koji se protive promenama“, kazao je Makron.

Opozicioni političari brže bolje kritikovali su Makronov govor u kojem je mnogima zasmetalo njegovo korišćenje reči Gali – ime koje su Rimljani dali onima koji su živeli u regionu koji sada pokriva Francusku, Belgiju i Holandiju.

„On govori gluposti. Makron u Danskoj nije samo izrazio protivljenje svom narodu već je arogantno istupio prema Galima koji su bili izuzetni pronalazači“, napisao je na Tviteru levičarski francuski poslanik Aleksis Korbijer.

Marina le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog fronta, u svom tvitu piše: „Kao i obično, pokazao je nepoštovanje prema Francuzima dok boravi u inostranstvu.

Gali će biti srećni da odgovore na aroganciju i nepoštovanje“. Republikanski poslanik Fabijen di Filipo kazao je da je predsednik ponovo povredio francuski narod dodajući: „Emanuel Makron je u Danskoj nadmašio sebe“. Na niz kritika na društvenim mrežama, Makron je naveo da su „duhovite“, i nastojao da objasni svoju izjavu: „Volim Francusku i Francuze volim ih u svim komponentama. Volim ih, volim galska plemena, volim to što mi jesmo“. Vladin portparol kazao je da je Makron u stvari mislio na političke partije kada je govorio o pobunjenim Galima.