Makron: Nakon uspostavljanja mira u Ukrajini moraju da se uključe i garancije bezbednosti za Rusiju 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Buduća arhitektura bezbednosti Evrope nakon uspostavljanja mira u Ukrajini mora da uključi i garancije bezbednosti za Rusiju, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Moramo da razmislimo o arhitekturi bezbednosti, o uslovima u kojima ćemo živeti sutra. S tim u vezi biće reči o tome što je govorio predsednik Rusije o približavanju NATO saveza ruskim granicama i o razmeštanju naoružanja koje preti Rusiji, rekao je Makron u intervjuu televiziji TF1, preneo je Tass.

Prema njegovim rečima, o tom pitanju će se razgovarati u kontekstu pregovora o uspostavljanju mira u Ukrajini.

Moramo da razmislimo o tome šta smo spremni da učinimo nakon što se uspostavi mir, kako da zaštitimo naše saveznike, članice Alijanse, a istovremeno i da Rusiji damo garancije bezbednosti kada ona sedne za pregovarački sto, kazao je Makron.

Francuski predsednik je dodao da očekuje da u bliskoj budućnosti telefonom razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o više tema, između ostalog i o situaciji sa nuklearkom Zaporožje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari