Foto: EPA/JULIEN DE ROSA

Makron, 39-godišnji centrista koji je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. maja, odneo ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin le Pen, preuzeo je dužnost od dosadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda i tom prilikom poručio da je „Francuska izabrala nadu“.

U prvom govoru koji je održao kao predsednik Francuske, Makron je istakao da će EU pod njegovim mandatom biti „reformisana i obnovljena“, prenosi AFP.

Foto: EPA/IAN LANGSDON

Makron je prethodno razgovarao nasamo sa dosadašnjim predsednikom, a razgovor je trajao više od sat vremena – što je neuobičajeno za francuski protokol prilikom primopredaje predsedničke dužnosti, koji predviđa da razgovor bivšeg i novog predsednika traje od 20 do 30 minuta.

Novi premijer Francuske biće imenovan sutra, a zemlja će dobiti novu vladu u utorak, rekao je Rojtersu neimenovani izvor blizak predsedniku Emanuelu Makronu.

Makron bi, prema najavama, do kraja nedelje trebalo da poseti francuske snage u Maliju, gde je Francuska vojno intervenisala 2013 kako bi uklonila militante Al Kaide. Prvi spoljnopolitički susret biće, prema najavama, s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedeljak.