Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Sastanak Makrona s francuskimh sindikalcima i lokalnim zvaničnicima biće održan nakon četvrtog vikenda žestokih protesta „žutih prsluka“ čije su posledice milionske štete, uništene trgovine, restorani i gradska oprema u Parizu, uz desetine povređenih i stotine uhapšenih.

Prema navodima neimenovanog izvora na koji se poziva AFP, Makron želi da okupiti „političke, teritorijalne, ekonomske i socijalne snage u ovim teškim trenucima“ kako bi čuo šta predlažu i kakvi su im stavovi i s namerom da ih uključi „u rešavanje situacije“.

Sastanak Makrona s predstavnicima nezdovoljnika, uslediće posle još jedne serije protesta na kojima se ovog vikenda širom Francuske okupilo oko 136.000 ljudi, a demonstracije su ponovo protekle uz nasilje i intervencije policije.

Makron će, prema pisanju lista L’Opinion, sagovornike obavestiti o merama koje bi u ponedeljak tokom dana trebalo da saopšti i francuskoj javnosti. Sa lokalnim zvaničnicima je krajem novembra već razgovarao francuski premijer Eduar Filip, a od njega su tada tražili „brze i konkretne mere“.