Makron: Zakon mora da se primeni do kraja godine 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da predlog zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, koji je usvojen bez glasanja u parlamentu, mora da se primeni do kraja godine, javlja Asošijeted pres.

Nakon njegovog intervjua emitovanog na nacionalnoj televiziji, kritičari su ga opisali kao „samozadovoljnog“, „van kontakta“ i „uvredljivog“, a neki su sugerisali da se igra vatrom usred štrajkova i svakodnevnih demonstracija.

Sindikati su za četvrtak najavili nove proteste širom zemlje, koji će verovatno dodatno podići tenzije, a šef Socijalističke partije Olivije For kazao je da se Markon ponaša kao neko ko „na zapaljenu vatri sipa kante benzina“.

Makron se danas oglasio prvi put otkako je vlada iskoristila ustavni manevar da se zakon usvoji bez glasanja u parlamentu, tako što je u ponedeljak „preživela“ dva glasanja o nepoverenju u Donjem domu parlamenta.

Da bi zakon stupio na snagu mora da ga prihvati i francuski Ustavni savet, koji će ga razmatrati u narednim nedeljama.

Premijerka Elizabet Born preuzela je na sebe najveći deo gneva opozicije tokom često oštrih parlamentarnih debata, ali Makron je u svom današnjem intervjuu rekao da joj veruje da će nastaviti da vodi vladu i sugerisao da ne planira rekonstrukciju vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.