Mandat za formiranje makedonske vlade 1Makedonija Foto:vikipedia

Podignuto je još pet krivičnih prijava protiv osumnjičenih za prošlonedeljno nasilje u makedonskom Sobranju, prenosi N1.

Odbijanje makedoskog predsednika da da mandat Zoranu Zaevu juče su na ulicama Skoplja podržale pristalice do sada vladajuće VMRO-DPMNE.

Pred sam kraj protesta, makedonska policija potvrdila da je u zgradi Sobranja pronađena eksplozivna naprava kućne proizvodnje. U pitanju je bila petarda povezana sa plinskom bocom za punjenje upaljača. Novoizabrani predsednik parlamenta Talat Džaferi jeste došao u Sobranje da po proceduri završi primopredaju funkcije. On se obratio službama i tražio da odluka bude objavljena u službenom glasniku, da dobije ključ od kancelarije.

Međutim, u kancelariji je bio dosadašnji predsednik Sobranja veljanovski i ostali poslanici VMRO, koji ne priznaju Džaferija. Građanska incijativa „Za zajedničku Makedoniju“ na protestu je zatražila od predsednika države Djorda Ivanova da ne podlegne stranim pritiscima.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi zatražio je danas od šefa države Đorđa Ivanova da opozicionom lideru Zoranu Zaevu poveri mandat za formiranje vlade.

Uspostavljena je parlamentarna većina, zbog čega očekujem da ćete delovati u skladu sa Ustavom, naveo je Džaferi u poruci Ivanovu. Šef države bi trebalo da odgovori u roku od 10 dana, javlja
AP. 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.