Mediji: Izrael obavestio Egipat da pristaje na prekid vatre 1Foto: EPA-EFE/ ABED AL HASHLAMOUN

Vlada Izraela je obavestila egipatske posrednike u indirektnim pregovorima o prekidu vatre sa palestinskim Hamasom da namerava da okonča svoju vojnu operaciju, javila je danas katarska Al Džazira, pozivajući se na neimenovane izvore.

U izveštaju se ne pominje kada bi prekid vatre stupio na snagu, prenose izraelski mediji.

Husam Bardan, član političkog biroa Hamasa izjavio je da nije postignut dogovor s Izraelom o prekidu vatre i da će ta organizacija, ako su tačni izveštaji da se Izrael priprema da proglasi jednostrano primirje, proceniti situaciju i odlučiti šta da preuzme.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je međutim izjavio da je vojska spremna da proširi kampanju protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze uprkos nastavku međunarodnih napora da se postigne prekid vatre, preneo je Asošiejted pres.

On je obilazeći artiljerijske baterije kraj granice sa pojasom Gaze rekao da izraelske snage „vraćaju sat unazad i Hamas neće biti u stanju da se oporavi“, te da deluju sa „punom odlučnošču“ na „politički odgvoran način“.

Od početka sukoba, četvrtog rata između Izraela i Hamasa koji vlada Gazom, 10. maja, ispaljeno je više od 4.000 raketa na Izrael iz pojasa Gaze od kojih su neke bile preciznije i pale dublje na izraelsku teritoriju nego ikada pre.

Kasnije danas će se sastati uži satav izraelske vlade zadužen za bezbednost.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze je u međuvremenu saopštilo da je broj Palestinaca poginulih u izraelskim udarima iz vazduha povećan na 232, uključujući 65 dece,a da je 1.900 ljudi ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.