Mediji: Ukrajinski ambasador upozorio Skoplje na lažnog Porošenka 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Još 2017. godine imao sam sastanak s predstavnicima svernomakedonskih bezbednosnih službi, s članovima kabineta šefa države i ministra spoljnih poslova, na kojima sam upozorio da se neko lažno predstavlja kao predsednik Petro Porošensko i da se javlja državnicima“, rekao je Gončaruk za portal https://www.mkd.mk/.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev potvrdio je u utorak da je u poslednjih godinu dana nekoliko puta telefonomi razgovarao s lažnim Porošenkom, ali i s lažnim generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Zaev je rekao da je tek prekjuče, kada su snimci (https://youtu.be/h4NMVZiaFv8) objavljeni na internetu, shvatio da je u jednočasovnom telefonskom razgovoru bio žrtva ruskih „šaljivdžija“ „Vovana“ (Vladimira Kuznjecova) i „Leksusa“ (Aleksisa Stoljarova).

Mdjutim, bivši ukrajinski ambasador u Skoplju je rekao da „nema nikakve sumnje da se radi o pripadnicima specijalnih službi i da ti ruski ‘komičari’ svugda guraju nos“.

„Upozorio sam da uvek treba biti spreman na provokacije. Ali, sada možemo samo da se smejemo. I Porošenko je jednom bio žrtva i ‘nastradao’ je od ovakvih provokacija“, rekao je ambasador Gončaruk.