Skopje

Makedonsko tužilaštvo traži snimke s crnogorske granice

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal od Crne Gore će tražiti snimke s graničnih prelaza koje je osuđeni bivši makedonski premijer koristio za bekstvo u Mađarsku, objavila je danas Televizija Telma.

Dimitrov: Mađarski azil Gruevskom paradoks

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potvrdio je u telefonskom razgovoru sa makedonskim šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, da je odbegli bivši premijer Nikola Gruevski podneo zahtev za azil i da je počela pravna procedura, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonija raspisala poternicu za Gruevskim

Makedonske vlasti raspisale su danas poternicu za bivšim premijerom i bivšim liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, koji je danas trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, prenosi Sputnjik.

Gruevskom imunitet ili zatvor

Komisija za mandatna i imunitetska pitanja Sobranja Makedonije najavila je da će poslanici u sredu raspravljati o oduzimanju mandata Nikoli Gruevskom, koji bi 9. novembra trebalo da se javi na izdržavanje dvogodšnje kazne zatvora.

Zamrznuta imovina VMRO-DPMNE

Krivični sud Osnovnog suda u Skoplju zamrzao je imovinu VMRO-DPMNE, kao i zgradu sedišta partije, poznatu kao Beli dvor, saopštilo je Specijalno javno tužilaštvo.

Makedonska policija štiti poslanike Sobranja

Poslanici u Sobranju koji su 19. oktobra glasali za ustavne izmene u skladu sa Dogovorom sa Grčkom o imenu zemlje, osim na društvenim mrežama, dobijali su i direktne pretnje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Palmer zadovoljan glasanjem u Sobranju

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je danas u Skoplju da Sjedinjene Države podržavaju Prespanski sporazum o promeni imena Makedonije i da su zadovoljni prošlonedeljnim glasanjem o ustavnim promenama u Sobranju.

Zaev: Ovo je veliki dan za našu zemlju

Premijer Makedonije Zoran Zaev zahvalio je sinoć građanima i poslanicima koji su podržali ustavne promene i promenu imena države u Republika Severna Makedonija.

VMRO-DPMNE isključuje poslanike koji su glasali za ustavne promene

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je sinoć iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promena kojim se menja ime države u Severna Makedonija, prenosi RTCG.

Sećanje na Proeskog

Pevač Toše Proeski izgubio je život u 26. godini na današnji dan pre 11 godina u saobraćajnoj nesreći na autoputa A3 Zagreb – Lipovac, a žalosna vest o njegovoj smrti u rekordnom roku obišla je region kojim je zavladala tuga.

Makedonija: Sporazum sa Grčkom u Sobranju

Vlada Makedonije odlučila je da sporazum sa Grčkom o promeni imena države pošalje u Sobranje na usvajanje, iako nema neophodnu dvotrećinsku većinu neophodnu za izmenu Ustava.

Gruevskom kazna od dve godine zatvora

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom kaznu od dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci luksuznog blindiranog „mercedesa“.

„Rusija se nije izjašnjavala o referendumu, za razliku od Zapada“

Ambasador Rusije u Makedoniji Sergej Aleksandrovič Bazdnikin izjavio je da Rusija nije istupala sa bilo kakvim izjavama u vezi sa referendumom, da se to ne bi tumačilo kao pokušaj uticanja na njegov rezultat, a da su zapadni zvaničnici otvoreno ubeđivali makedonske građane da se izjasne „za“.

DW: „Makedoniji je potrebno mnogo više vremena“

Nemačka štampa piše o neuspelom referendumu u Makedoniji. Naglašava se uloga opozicije, podeljenost države, uloga Grčke. Tekstovi uglavnom odišu pesimizmom kada je reč o bliskoj budućnosti „male balkanske zemlje“.

Prva Poslednja