Književnost u doba post-istine 1Foto: Promo

Gojko Božović bio je učesnik 9. Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan koji je održan u Skoplju od 19. do 23. septembra, a kako prenose makedonski mediji, predstavljanje našeg poznatog pesnika, književnog kritičara, esejiste i izadavača, bilo je izuzetno, i okupilo je brojnu publiku.

Tokom Festivala PRO-ZA Balkan Božović je čitao pesme na završnoj večeri, i učestvovao je na glavnoj festivalskoj konferenciji „Književnost u doba post-istine“.

Poslednjeg dana, u kafe knjižari Bukva, Božović je imao veoma posećeno književno veče na kome je predstavljeno makedonsko izdanje njegove knjige pesama Mapa u prevodu Rista Lazarova, i u izdanju izdavačke kuće Vezilka 2011.

O njegovoj poeziji i esejistici govorio je i veče moderirao poznati makedonski pisac Aleksandar Prokopiev, a nedavno je na makedonskom jeziku objavljena i Božovićeva knjiga eseja Književnost i dani.

Iste večeri Božović je govorio na predstavljanju upravo objavljenog makedonskog izdanja knjige Danila Kiša Rani jadi. Knjigu je preveo pisac Dejan Trajkoski, a objavila izdavačka kuća Prozart Medija.

Poseban segment festivala PRO-ZA Balkan predstavlja Skoplje Fellowship Program, u okviru koga je Božović imao sastanke s vodećim makedonskim izdavačima, i razgovarao o sadašnjem stanju u izdavaštvu suočenom sa izazovima pandemije koronavirusa i tehnološke krize.

Božović je s makedonskim kolegama razgovarao i o mogućnostima proširenja saradnje i predstavio knjige i autore u izdanju Arhipelaga.

Pored Božovića, u okviru ovogodišnjeg Skoplje Fellowship Programa učestvovali su Diana Matulić iz hrvatske literarne agencije Corto, i Andrej Hočevar iz slovenačke izdavačke kuće Goga.

Međunarodni književni festival PRO-ZA Balkan postao je za nekoliko godina jedan od najvažnijih i najuglednijih književnih festivala na Balkanu.

Usmeren na predstavljanje balkanskih književnosti izvan trenutnih političkih i njima nametnutih geopolitičkih podela, Festival PRO-ZA Balkan okupio je ove godine brojne pisce iz različitih kultura, među kojima su i Miljenko Jergović, Ante Tomić, Mirče Kartaresku, Joana Nikolae, Kalin Terzijski, Olivera Ćorvezirovska…

Festival svake godine dodeljuje nagradu Prozart čiji je ovogodišnji dobitnik najpoznatiji savremeni rumunski pisac Mirče Kartaresku.

Raniji dobitnici ove nagrade su Vladislav Bajac, Daša Drndić, Vida Ognjenović, Georgi Gospodinov, Miljenko Jergović, Svetislav Basara, Alek Popov i Ismail Kadare.

Organizator Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je izdavačka kuća Prozart Medija iz Skoplja.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.