Vlade koriste pandemiju da ograniče slobodu medija 1Foto: EPA-EFE CHEMA MOYA

Međunarodni institut za medije saopštio je danas da vlade širom sveta koriste pandemiju korona virusa koriste da povećaju ograničenja slobode medija.

U saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija koji se danas obeležava, Institut navodi da je u demokratskim i autokratskim državama „kriza javnog zdravlja omogućila vladama da vrše kontrolu nad medijima pod izgovorom da sprečavaju širenje dezinformacija“.

Autoritarne vlade, navodi se, zloupotrebljavaju mere za suzbijanje širenja zaraze kako bi dodatno ugušile nezavisne medije, dok u demokratijama pokušavaju da ograniče dostupnost informacijama koji se tiču pandemije.

Institut sa sedištem u Beču navodi da je u protekla dva i po meseca zabeležio 162 slučaja kršenja slobode medija u vezi sa izveštavanjem o pandemiji korona virusa, od čega je skoro trećina bilo hapšenje, pritvaranje ili podizanje optužnica protiv novinara.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine.

Ambasadori različitih zemalja u Srbiji, danas su uputili poruke podrške medijima, u združenoj akciji povodom Svetskog dana slobode medija.

Građani Kikinde danas su pre okončanja policijskog časa organizovali protest protiv kršenja osnovnih prava, napada na novinare i „maltretiranja kojem su izloženi kontra protestima“.

Ogranak Reportera bez granica iz Austrije nagradio je regionalnu mrežu BIRN za hrabrost u istraživačkom novinarstvu u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, kao i za posvećenost u borbi za ljudska prava, demokratiju i pravdu za žrtve ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.