Medvedev opet preti: Nuklearni štit kao sredstvo pacifikacije 1Foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Spremni smo da odbijemo agresiju na Rusiju, napisao je na kanalu Telegram zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, prenela je agencija Tas.

Medvedev je zapretio ruskim “nuklearnim štitom”, koji se, kazao je, sastoji od arsenala najsavremenijeg i pouzdanog oružja koje “hladi ambicije onih koji su spremni da pokrenu Treći svetski rat.

“Nuklearni štit već dugi niz godina obezbeđuje našu nezavisnost, pomaže nam i da pacifikujemo one koji nastoje da gurnu našu zemlju prema Trećem svetskom ratu ili nekim drugim problemima“, napisao je Medvedev.

Medvedev opet preti: Nuklearni štit kao sredstvo pacifikacije 2
Foto: snapshot Telegram

Političar je sa žaljenjem konstatovao da ovakvi ispadi danas nisu retkost, posebno iz država koje su “namerno zauzele neprijateljski stav” prema Moskvi i koriste rusofobičnu retoriku.

“Očigledno, u ovom slučaju moramo da se setimo sopstvenih sposobnosti. Sposobnosti koje su stvorene ovde, u Sarovu“, kazao je tokom posete Sarovu, oblast Nižnji Novgorod.

Rusija, naveo je, neće dozvoliti da izbije Treći svetski rat, ali je u stanju da odmah aktivira i “super moćan” odgovor u slučaju da bude napadnuta, napisao je Medvedev na kanalu Telegramu nakon posete nuklearnom centru u Sarovu.

„Najvažnije je da naši protivnici nikada ne zaborave da Rusija poštuje dogovore, postignute na međunarodnom nivou i zacementirane u ključnim sporazumima, u ključnim dokumentima“, istakao je on.

Ponovo je potvrdio da je stav Moskve u tom pogledu nepromenjen: Moskva se zalagala za korišćenje miroljubive nuklearne energije i drugih savremenih tehnologija miroljubivih, kreativnih namera.

“Živimo u svetu inovacija i cilj nam je da postignemo stabilan i održiv napredak u razvoju naše zemlje i da pronađemo revolucionarna rešenja u najvažnijim oblastima“, zaključio je i dodao da tehnologije koje se stvaraju u Sarovu osiguravaju bezbednost Rusije i predstavljaju podršku njenom blagostanju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.