Foto: Ilustracija, EPA-EFE/OASA

Požar je izbio sinoć po lokalnom vremenu u mestu Tlavelilpan u meksičkoj državi Idalgo, na oko 100 kilometara severno od glavnog grada Meksika, dok je curenje nafte na naftovodu privuklo desetine meštana koji su došli da je skupljaju.

Curenje je izazvano ilegalnom rupom koju su lopovi probili u naftovodu, navela je državna naftna kompanija Petroleos Meksikanos, ili Pemeks.

Guverner države Idalgo Omara Fajad rekao je da vlasti znaju da se radi o ilegalno izazvanom curenju i dodao da se vlasti tim bave. On je rekao da je 21 osoba odmah poginula, a da je 71 zadobilo opekotine.

Snimci su pokazali desetine meštana kako se okupljaju da sakupe procurelu naftu, atmosfera je bila skoro festivalska dok su se cele porodice okupljale u polju gde je gejzer izbacivao naftu više metara u visinu iz probijenog mesta na naftovodu. Zatim se videlo kako izbija požar i kako naftovod gori i čulo se vrištanje ljudi.

Predsednik Lopez Obrador pokrenuo je ofanzivu protiv krađe nafte kad je preuzeo dužnost 1. decembra. Lopovi su izbušili 12.581 ilegalnu rupu u naftovodima u prvih 10 meseci 2018. i vlasti su rasporedile 3.200 marinaca da čuvaju naftovode i rafinerije. Zbog ove ilegalne industrije država je izgubila oko tri milijardi dolara 2017. godine.

Tokom 2017. godineviše od 10.000 ilegalno probijenih mesta za izvlačenje nafte zabeleženo je na naftovodima kompanije Pemeks, prema zvaničnim podacima.

Neke kriminalne bande ili obične poridice kradu naftu i kasnije je preprodaju na crnom tržištu.

Oko te ilegalne prakse čak se razvila lokalna kultura s pesmama i verskim figurama koje nose kanister i plastičnu cev. U nekim sektorima neke zvanične pupme prodaju ukradenu naftu.

Poslednjih nekoliko nedelja vlada je zatvorila nekoliko naftovoda u nastojanju da zaustavi kradje. Ta strategija je izazvala nestašicu benzina u desetak meksičkih država.

Predsednik Lopez Obrador je zamolio sunarodnike da budu strpljivi dok se rešava ta haotična situacija.

Ovo nije prvi put da se desila ovakva nesreća. U decembru 2010. vlasti su optužile kradljivce nafte za eksploziju na naftovodu u centralnom Meksiku blizu glavnog grada u kome je poginulo 28 ljudi, uključujući 13 dece.

Povezani tekstovi