Mektić: Dodik odbija sve mere Saveta ministara za rešavanje migrantske krize 1Dragan Metkić Foto: msb.gov.ba

Mektić je naveo da nije istina da Ministarstvo bezbednosti BiH nije Predsedništvu dostavilo plan u vezi sa rešavanjem migranstke krize.

„Predsedništvo je tražilo operativni plan i mi smo ga radili, sa konkretnim zaključcima“, kazao je ministar bezbednosti na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Mektić je naveo da Predsedništvo nije odobrilo novac za povećanje broja pripadnika Granične policije BiH, kao da nije odobreno da se pripadnici Oružanih snaga BiH rasporede na granicu kako bi se onemogućio ilegalan ulazak migranata u BiH.

Treća mera je bila da se na granici na pojedinim mestima postavi žica, da migranti ne bi mogli prolaziti, ali je Dodik, kako je kazao, odbio i tu meru.

„Laž je da sam ja sačinio bilo kakav sporazum u kome policija Federacije BiH traba da dodje u Republiku Srpsku, ja nisam ni ovlašćen da to radim“, naveo je Mektić.

On je dodao i da Dodik ne dozvoljava da se sklopi ugovor sa Fronteksom, kako bi nam evropski policijaci došli u BiH da vrše monitoring pripadnika policijskih agencija BiH i susednih zemalja.

„U kakvu nas Evropu Dodik gura. Sve opstruiše, koči i blokira. Sporazumi stoje u Predsedništu BiH i sve se koči“, kazao je Mektić.

Mektić pocepao boračku knjižicu

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić (SDS) danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci pocepao svoju boračku knjižicu, navodeći da to radi u znak solidarnosti sa majorom Branom Pejanovićem.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da cepa svoju boračku knjižicu u znak protesta što je „mitrovdansko odlikovanje dodeljeno dezerteru“ pre dva dana u Nevesinju.

On je pozvao sve, kako je rekao, časne ljude da to učine u znak protesta zbog položaja boračke populacije u Republici Srpskoj.

On je naveo da, kao borac prve kategorije, nije se borio za ovo što danas postoji u Republici Srpskoj, kao i da neće da bude član Boračke organizacije RS u kojoj predsednici „samo obilaze parastose i jedu i piju“.

„Treba im ograničiti mandat na godinu dana, jer nije dobro da po četiri godine jedu i piju po parastosima“, kazao je Mektić.

Povod za ovakav Mektićev čin su dešavanja od pre dva dana u Nevesinju, gde je demobilisani major Brano Pejanović priveden u policiju nakon što su opštinske vlasti odlučile da povelju povodom „Mitrovdanskih dana“ dodele poslaniku SNSD-a Iliji Tamindžiji, koga on smatra dezerterom, jer je u vreme rata bio u Crnoj Gori.

Situacija u Nevesinju pre dva dana eskalirala je kada su reditelj Aleksandar Pejaković i glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić odlučili da ne nastupaju na Mitrovdanskoj akademiji, ne želeći da, kako je kasnije saopšteno, budu politički instrumentalizovani.