Merkel i Cipras: Sporazum iz Prespe važan i za region i za Evropu 1Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

„Zahvalna sam Aleksisu Ciprasu za rad sa (makedonskim premijerom) Zoranom Zaevom na rešenju problema imena…. Mogu samo da čestitam premijeru jer će to rešenje doneti koristi ne samo Grčkoj i Severnoj Makedoniji već u čitavoj Evropi“, rekla je Merkel posle sastanka sa Ciparsom juče u Atini.

Ona je ponovila da veruje da je Sporazum o rešenju pitanja imena u interesu Grčke, Severne Makedonije i Evrope i dodala da će to preneti i liderima grčke opozicije ali da ne želi da se meša.

Posao opozicije jeste da kritikuje ali i da usvoji prave stavove kada je reč o pitanjima od višeg nacionalnog interesa, dodala je nemačka kancelarka koja je boravila u Atini dok makedonski parlament zaseda kako bi usvojio izmene ustava koji će omogućiti primenu Sporazuma iz Prespe.

Cipras se složio da Prespanski sporazum ima značaj i za region i za Evropu.

„I kao model za postizanje rešenja drugih sporova koji pokazuje da su obostrano proihvatljiva rešenja bez nametanja bilo koje strane, moguća“, dodao je.

Posle Skoplja Sporazum iz Prespe, koji treba da reši višedecnijski spor dve zemlje oko imena makedonske države i Makedoniji odblokira evroatlantske integracije, treba da ratifikuje i Grčka.