Foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

To je sedma uzastopna godina da je po oceni Forbsa Merkel najmoćnija žena sveta, a 12. ukupno, piše list The Guardian, prenosi RTCG. Merkel je vodeće mesto na Forbsovoj listi učvrstila nakon pobede na saveznim izborima u septembru ove godine, na kojima je osvojila četvrti uzastopni mandat kancelarke.

Drugo mesto zauzela je britanska premijerka Tereza Mej, uprkos teškoj godini u kojoj njena stranka nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu na opštim izborima u junu, prenosi Biznis.ba. Njen pristup Bregzitu, procesu koji će imati dalekosežne posledice za Veliku Britaniju i ostatak Evrope, uticao je na to da Mejova, uprkos političkoj krhkosti, ostane jedan od vodećih svetskih političkih figura.

Treća na listi 100 najmoćnijih žena sveta je filantropkinja i američka poslovna žena Melinda Gejts. Četvrta je izvršna direktorka Fejsbuka, Seril Sandberg, a peta izvršna direktorka Dženeral Motorsa, Mari Bara. Prvi put na Forbsovoj listi 100 najmoćnjih žena našla se i ćerka i savetnica američkog predsednika Donalda Trampa, Ivanka Tramp. Ona je u toj konkurenciji zauzela 19. mesto. Osim nje, među 100 najmoćnijih žena po prvi put našle su se i američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Halej i glumica i UNICEF-ova ambasadorka dobre volje, Prijanka Čopra.

Bivša američka prva dama Mišel Obama ne nalazi se na Forbsovoj listi, nakon što je prošle godine napustila Belu kuću po isteku mandata njenog supruga Baraka Obame.

Hilari Klinton, koja se na toj listi pojavljivala svake godine od 2004. pala je sa druge, na kojoj je bila prošle godine, na 65. poziciju.