Merkel odbila posao u UN 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je napustila funkciju početkom decembra, odbila je ponudu za posao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, saopštila je danas njena kancelarija.

Angela Merkel je „prošle nedelje pozvala telefonom generalnog sekretara UN, zahvalila mu na ponudi i rekla da je neće prihvatiti“, navela je njena kancelarija u saopštenju AFP-u, potvrđujući informacije koje su se pojavile u medijima.

U saopštenju nije navedeno kakav je konkretno angažman Gutereš ponudio bivšij nemačkoj kancelarki, ali su mediji ranije preneli da je reč o predsedavanju savetodavnim odborom UN za globalna javna dobra, što je jedan od njegovih vodećih reformskih projekata.

Angela Merkel, koja je dugo najavljivala povlačenje posle nemačkih parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine, ponovila je u nekoliko navrata da ne želi da preuzme bilo koju novu funkciju posle isteka mandata.

Otkako je 8. decembra definitivno napustila političku scenu posvetila se pisanju političkih memoara sa svojom bivšom savetnicom i bliskom saradnicom Beate Bauman.

Cilj joj je da objasni glavne političke odluke koje je donela tokom svojih 16 godina na vlasti, rekla je njena savetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.