"Mi smo Ivan Golunov" 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Na naslovnim stranama Vedomosti, RBC-a i Komersanta stoji naslov „Mi smo Ivan Golunov“, što se odnosi na optuženog novinara.

Golunov je proteklog vikenda optužen za pokušaj da ilegalno proda drogu. NJegov advokat je rekao da mu je droga podmetnuta. Novinar je navodno pretučen tokom hapšenja za vikend. Golunov (36) je slobodni novinar, koji piše za više medija, uključujući sajt Meduza, čije je sedište u Letoniji.

NJegovo hapšenje je rezultiralo žučnim raspravama korisnika društvenih medija u Rusiji, pri čemu su mnogi optužili vlasti da pokušavaju da guše slobodu medija. Zvanična Moskva se za sada nije oglasila povodom ovog slučaja.

Sud u Moskvi je u nedelju naredio da se Golunov stavi u kućni pritvor, a ne da se zadrži u pritvorskoj jedinici do suđenja, što je u Rusiji standardna procedura kada je reč o slučajevima s narkoticima.

Novinari u Rusiji su poslednjih godina često maltretirani ili napadani zbog njihovog rada. Mnogi opozicioni akteri i aktivisti u domenu ljudskih prava su stavljani u pritvor zbog očito fabrikovanih optužbi za narkotike – piše Bi-Bi-Si – dodajući da je zapravo reč o nastojanjima da se uguši aktivnost političkih protivnika. Prema američkoj nevladinoj organizaciji Fridom haus, većina ruskih medija je pod državnom kontrolom, a Rusija je na 83. mestu na listi od ukupno sto zemalja kada je reč o slobodi medija.

Tri dnevna lista su juče izdala zvanično saopštenje u kojem otvoreno dovode u pitanje legalnost Golunovljevog hapšenja. „Ne smatramo da su ubedljivi dokazi koje su predstavili istražitelji koji treba da potkrepe Golunovljevu krivicu. Ne isključujemo mogućnost da pritvor i hapšenje Golunova ima veze s njegovim profesionalnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju. Novine su takođe zahtevale da se sprovede detaljna istraga u vezi s postupcima policije tokom hapšenja.

Golunov je u četvrtak krenuo na sastanak s kolegom kada su ga zaustavili i pretresli policajci. Policija je saopštila da je kod novinara u rancu pronađena sintetička droga mefedron, a da je kasnije tokom pretresa njegovog stana nađeno još narkotika kao i vage, što govori da se bavi dilovanjem. Kasnije je optužen za ilegalnu proizvodnju, prodaju i širenje narkotika. Policija je objavila fotografije za koje je saopštila da pokazuju pribor za narkotike u Golunovljevom stanu, ali su fotografije kasnije povučene.

Policija je kasnije priznala da „većina fotografija nisu nastale u Golunovljevom stanu, već da se odnose na jednu drugu krivičnu istragu koja možda ima veze s njegovim hapšenjem.“

U saopštenju Meduze, koje je objavio Rojters, navodi se da je Golunov poslednjih meseci dobijao pretnje zbog priče na kojoj je radio. „Uvereni smo da je Ivan Golunov nevin. Štaviše, ima osnova da verujemo da je Golunov sudski gonjen zbog njegovih profesionalnih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Prema medicinskim nalazima iz bolnice, Golunov je imao poderotinu na leđima i modricu na oku, ali nije imao ozbiljne povrede zbog kojih bi bilo neophodno zadržavanje u bolnici, rekao je proteklog vikenda za ruske medije lekar Aleksandar Mjasnikov. On je dodao da mu rebra nisu bila polomljena, pošto je prethodno bilo tvrdnji da je imao i prelome.

Meduza piše da su Golunova tukli policajci tokom hapšenja i kasnije u policijskoj stanici. Prema pisanju sajta, mogao je da kontaktira prijatelja tek nakon 14 sati. U prvom video snimku nakon hapšenja, koji je objavio sajt Brejking meš, može se videti kako podiže majicu da bi pokazao povrede na leđima. Golunov je rekao da je imao „čarke“ s policijom i pokazao modrice. NJegov advokat Dmitrij Julaj je rekao novinarima da je novinar bio lišen sna i hrane 24 sata.

Protesti

Ivan Golunov je poznato ime u Rusiji. Navodno je razotkrio korupciju među moskovskim biznismenima i političkom elitom, kao i nelegalne finansijske poduhvate u gradu. NJegove pristalice tvrde da je on upravo zbog takvih saznanja i uhapšen, a ne zbog droge koja mu je, kako kažu, podmetnuta. NJegovo hapšenje je izazvalo proteste u Moskvi i Sankt Petersburgu, a više desetina ljudi, uglavnom novinara, su navodno uhapšeni, a zatim pušteni na slobodu. Policija je u u subotu stavila u pritvor nekoliko ljudi koji su pokušali da protestuju ispred zgrade Suda u Moskvi.