Foto: FoNet/AP Arhiva

Većina njih je rekla da odlazi jer se boji za život pošto je jedan mladić linčovan. Prethodno su ga optužili za ubistvo jednog Brazilca tokom pljačke. Oni su transportovani autobusima koje je poslala venecuelanska vlada.

Brazil je prihvatio oko 30.000 Venecuelanaca koji beže od ekonomskog haosa u svojoj zemlji. Veliki broj migranata je živeo na ulicama Boa Viste u improvizovanim drvenim i plastičnim skloništima bez sanitarnih uslova i vode. Mnogi stanovnici su rekli da im smeta njihovo prisustvo, žaleći se na smrad i nered koji za sobom ostavljaju na javnom mestu. Policija istražuje slučaj u kojem je izboden jedan meštanin koji je navodno ušao u sukob s Venecuelancem nakon pljačke u supermarketu. Venecuelanca je napala grupa Brazilaca koji su ga pretukli na smrt.

Na granici između Brazila i Venecuele rastu tenzije, pošto stotine ljudi dnevno prelazi u Brazil, bežeći od teške ekonomske krize kod kuće. Većina migranata put nastavlja dalje ka jugu, ka drugim zemljama Latinske Amerike. Međutim, oko 30.000 je ostalo u pograničnom regionu u državi Roraima. Ranije ovog meseca se 1.200 migranata vratilo preko granice iz brazilskog grada Pakaraima, pošto su lokalci napali ulični kamp migranata, gde su im palili imovinu i šatore.

Vlasti u Brazilu se žale da nemaju resurse za zbrinjavanje migranata i da ne dobijaju podršku od centralne vlade. Brazilski predsednik Mišel Temer je iz bezbednosnih razloga naredio raspoređivanje vojske u pograničnoj oblasti. Grupa od 90 Venecuelanaca u Peruu je odlučila da se vrati u Venecuelu avionima koje je poslala njihova vlada u okviru plana o repatrijaciji venecuelanskih državljana. Peru je prihvatio 430.000 migranata, što je druga po veličini grupa na tlu obe Amerike. Najveću je prihvatila Kolumbija.