Milanović: Promena deklaracije NATO za nas je velika stvar 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je danas izjavio u Briselu da je posle hrvatskog insistiranja u završnoj deklaraciji samita NATO-a spomenut Dejtonski sporazum kao osnova funkcionisanja BiH i ocenio da je to za Hrvatsku velika stvar (big foot).

„Ne volim reč ‘zapretio’, nisam zapretio, ali nakon šest dana ignorisanja i potpune gluvoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopšte spomene Dejtonski sporazum kao osnova funkcionisanja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu“, rekao je Milanović novinarima u Briselu.

On je tako odgovorio na pitanje jesu li otklonjeni razlozi zbog kojih je u nedelju zapretio da će blokirati zajedničku izjavu.

„Nazvao me je juče generalni sekretar (Jens Stoltenberg) i to je rešeno u pola minute“, naveo je Milanović.

On je dodao da je za samit to „mala stvar, vrlo marginalna, fusnota“, ali da je za Hrvatsku „big foot“.

Na pitanje novinara o mogućem susretu s američkim predsednikom, Milanović je odgovorio da ne veruje da će stići.

„Mislim da on ima važnijeg posla“, dodao je hrvatski predsednik.

Milanović je u nedelju izjavio da neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji samita NATO-a spominju Dejtonski sporazum i konstitutivnost tri naroda u BiH, ali da Zagreb za to neće dati saglasnost.

„Kao da je deklaraciju pisala nevladino udruženje iz Sarajeva“, rekao je hrvatski predsednik i poručio da se u Zagreb „s tim ne misli vratiti“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.