Milioner indijskog porekla, treći lider konzervativaca u šest nedelja, supruga mu priredila skandal: Ko je Riši Sunak, novi premijer Velike Britanije 1Foto: EPA-EFE/JONATHAN HORDLE / ITV

Riši Sunak postao je novi lider britanske Konzervativne stranke, nakon što se Peni Mordant povukla iz trke, što znači da će on biti novi premijer Velike Britanije.

Britanija tako dobija novog lidera nakon ostavke Liz Tras, koja je na funkciji premijerke bila samo 45 dana.

On će biti prvi britanski tamnoputi premijer, pošto je indijskog porekla i najmlađi od 1812. godine.

Sunak će biti treći premijer iz redova konzervativaca u sedam nedelja, peti u šest godina.

Sunak, verovatno i najbogatiji premijer ikada, pošto je milioner, bivši je ministar finansija Velike Britanije.

Pohađao je Vinčester koledž, jedan od najprestižnijih internata na svetu, piše Jutarnji list.

Iako nije toliko popularan kao Iton, gde su se školovali Boris Džonson i Dejvid Kameron, Vinčester je najstariji od sedam najprestižnijih internata u Britaniji.

Posle internata, Sunak je studirao na Oksfordu – takođe gotovo obaveznom univerzitetu za buduće britanske premijere (od kraja Drugog svetskog rata do danas u Edinburgu je studirao samo Gordon Braun, dok Džon Mejdžor i Džejms Kalagan nisu diplomirali).

Sunak je diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju, a tokom studija je stažirao u izbornom štabu Konzervativne stranke.

Nakon Oksforda, započeo je niz poslova u oblasti finansija, od kojih je prvi bio analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs od 2001. do 2004.

Zatim je počeo da radi za hedž fond Children’s Investment Fund Management, gde je postao partner u 2006 – iste godine kada je stekao MBA na Univerzitetu Stanford kao Fullbright stipendista, piše Jutarnji list.

Na Stanfordu je upoznao i svoju sadašnju suprugu Akšatu Murti, bogatu naslednicu indijskog milijardera N.R. Naraiana Murthi, osnivača globalne IT i konsultantske kompanije Infosis.

Nakon još nekoliko godina upravljanja fondovima u Kaliforniji, Sunak je dobio posao direktora u kompaniji Catamaran Ventures, pre nego što je 2015. prvi put izabran u britanski parlament kao član Konzervativne stranke.

Bivša premijerka Tereza Mej prva mu je dala priliku da uđe u vladu, kao parlamentarni podsekretar za lokalne vlasti, 2018. godine.

Lojalni Sunak, koji je bila na strani pristalica Bregzita u stranci, glasao je za njen predlog sporazuma o Bregzitu sva tri puta.

Nakon njenog odlaska sa vlasti, odobrio je Džonsona kao njenog naslednika, a ovaj ga je nagradio mestom glavnog sekretara državnog trezora.

Posle izbora 2019. godine, kada je Džonson konsolidovao svoju većinu u parlamentu, prepirke između Džonsonovog glavnog savetnika Dominika Kamingsa i kancelara finansija Sajida Džavida navele su premijera da ozbiljno razmisli kako da Džavida drži pod strožim nadzorom.

Jedna od ideja koja kruži u medijima je da bi Džonson mogao da osnuje ministarstvo ekonomije, koje bi dao svom odanom Sunaku, čime bi ograničio svoj uticaj.

Džonson je na kraju ponudio Džavidu da ostane ministar finansija, ali samo ako pristane da dozvoli Džonsonu i njegovim savetnicima da imenuju sve njegove najbliže saradnike.

“Nijedan ministar koji poštuje sebe ne bi prihvatio te uslove“, rekao je Džavid i podneo ostavku u februaru 2020.

Džonson je tada pozvao Sunaka da postane novi ministar finansija – tradicionalno drugi najmoćniji čovek u britanskoj vladi, čija je rezidencija u ulici Dovning Street 11 – vrata premijera.

Kao ministar, Sunak je uveo programe za ublažavanje efekata koronavirusa na ekonomiju, a nakon ruske invazije na Ukrajinu smanjio je akcize na gorivo i ukinuo PDV na svu opremu koja štedi energiju, poput solarnih panela i izolacionih materijala, piše Jutarnji list.

Potom je podneo ostavku u vladi Borisa Džonsona zbog „nestručnosti“ sada već bivšeg premijera, i njegov mandat obeležila je afera, piše Nova.rs.

Naime, Sunak je sa Džonsonom kažnjen zbog kršenja epidemioloških mera za vreme strogog karantina u Velikoj Britaniji.

Našao se u centru skandala kada se ispostavilo da je njegova supruga, dok je podizao poreze običnim građanima, imala prebivalište u inostranstvu, čime je izbegla da plati oko 20 miliona funti poreza.

Akšata Murti je kasnije obećala da će platiti porez na svu svoju globalnu imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako to pitanje ne bi „odvlačilo pažnju njenog muža“.

Sunak je rođen 12. maja 1980. u Sautemptonu, od hinduističkih roditelja pandžabskog porekla, Jašvira i Uše Sunaka.

Oni su došli u Britaniju iz istočne Afrike, piše Nova.rs.

Sunak je najstariji od troje braće i sestara. Njegov otac je lekar opšte prakse, a majka je vodila sopstvenu apoteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.