dzenet jelenFoto: EPA-EFE/Al Drago

Svetska privreda je u „boljem stanju“ od onog koje se očekivalo pre nekoliko meseci u sklopu ekonomskih posledica pandemije kovida i ruske invazije Ukrajine, rekla je danas u Bangaloru američka ministarka finansija Džanet Jelen.

Jelen se takođe založila za jačanje sankcija Rusiji i dodatnu podršku Ukrajini.

„Svetska privreda je u boljem stanju nego što su mnogi prognozirali pre nekoliko meseci“, rekla je na margini sastanka Grupe 20 (G20) najvećih svetskih ekonomija u Bangaloru u Indiji. Ona je dodala da sve teškoće još nisu prošle.

„Izazovi s kojima se suočavamo su realni i budućnost je i dalje neizvesna, ali perspektive su se poboljšale“, dodala je Jelen.

Govoreći o sankcijama uvedenim Rusiji posle početka invazije Moskve na Ukrajinu, Jelen je rekla da su one imale „vrlo značajan negativan efekat na Rusiju do sada“. Ukazala je da Rusija sada beleži znatan budžetski deficit ali i naglasila da treba pojačati sankcije i dati dodatnu podršku Ukrajini.

„Želimo da pojačamo sankcije i osiguramo da sprečavamo kršenja sankcija“, rekla je Jelen navodeći da Rusija traži alternativne puteve da dođe do delova i opreme kako bi popravili oružje i oruđe oštećeno u ratu, prenosi agencija AP.

„Zatvorili smo im mnoge kanale preko kojih mogu da dobiju tu opremu“, rekla je Jelen. Ona je navela da se SAD sada posebno usmeravaju na primeni postojećih sankcija i moguće uvođenju novih.

Rekla je da SAD očekuju da daju još 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini, pored više od 46 milijardi dolara dosad. Uloga Međunarodnog monetarnog fonda u tim naporima je „kritična“, rekla je ona.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20 sastaju se u Bangaloru da bi razgovarali o nizu pitanja uključujući finansiranje akcija protiv klimatskih promena, propise oko digitalnih valuta, o globalnom oporezivanju i druga finansijska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.