Ministarstvo: Nismo imali informacije o privatnim stavovima direktorice osnovne škole 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore saopštilo je danas da u slučaju učiteljice iz Bara, koja je imenovana za direktoricu osnovne škole, nije imalo informacije o njenim privatnim stavovima.

Kako se dodaje u saopštenju, pri odabiru kandidata za vršioce dužnosti direktora škola i njihovih pomoćnika rukovode se objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti, bilo kog pojedinca ili interesnog centra.

„Kako su se, u međuvremenu, u slučaju kandidatkinje R.V. pojavili privatni materijali, lične ali i opscene prirode, u koje Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta, dosad nije moglo imati uvid, niti suditi na osnovu datih sadržaja, čitav slučaj je tek kasnije i sa naše strane drugačije percipiran. U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema i školstva i univerzalnih društvenih vrijednosti, postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosveta bude primer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje“, ističu iz Ministarstva.

Učiteljica Rada Višnjić, koja je zbog zloupotrebe dece ranije dobila otkaz, narednih šest meseci biće vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru.

Rešenje o imenovanju Rade Višnjić potpisala je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Protiv Rade Višnjić u januaru 2020. godine pokrenut je disciplinski postupak nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku. Tada je dobila uslovni otkaz. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk.

U jesen prošle godine, nakon što je preko vajber grupe pozivala učenike na moleban u Hram svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila je otkaz.

U medijima su se danas pojavili njeni statusi u kojima veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ali i fotografije na kojima je poluobnažena.

Ovim su samo nastavljene smene direktora u crnogorskim školama.

Opozicija je danas najavila interpelaciju za smenu ministarke Vesne Bratić, a građani potpisuju peticiju za njenu ostavku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.