sarl miselFoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je danas da je Evropska unija do sada prikupila oko dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini, ali da joj je potrebno još vojne pomoći, finansijskih sredstava i političke podrške.

On je na konferenciji za novinare u zamku Elmau u Nemačkoj, gde se održava samit Grupe 7 najrazvijenijih zemalja, dodao da “ruski rat u Ukrajini” dovodi svet u opasnost i “dramatično utiče na snabdevanje hranom, energijom, povećanje cena i inflaciju”.

“Od prvog dana EU nastupa jedinstveno da podrži Ukrajinu i sankcioniše Rusiju. EU nastavlja da šalje finansijsku, humanitarnu i političku podršku”, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je optužio Rusiju da koristi hranu kao “tiho oružje rata” i da je glavni krivac za nestašicu hrane u svetu.

“To izazivaju blokiranjem luka, napadima na ključne infrastrukturne objekte i pretvaranjem žitnih polja u polja rata. Gladnoj deci hrana je potrebna sada”, rekao je Mišel, dodavši da EU sarađuje sa više organizacija koje se bore protiv gladi u svetu i da je sakupila skoro 600 miliona evra kako bi pomogla najugroženije partnere.

Predsednik Evropskog saveta je kazao da je prošlonedeljni samit EU bio istorijski trenutak gde je 27 zemalja članica zajednički radilo na “oduzimanju kiseonika ruskoj vojnoj mašineriji”, vodeći pritom računa o svojim i ekonomijama partnera.

“Ovaj rat, takođe, menja i Evropsku uniju. Na samitu je dat status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a najavljen je isti status za BIH i Gruziju, ukoliko nastave sa reformama”, dodao je Mišel.

On je istakao i da EU radi na smanjivanju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva “diverzifikujući izvore energije ubrzavanjem razvoja obnovljivih izvora i ojačavanjem energetske efikasnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.