Novi Zeland: Mlađi od 14 godina do kraja života neće moći legalno da kupe cigarete 1Foto: Pixabay / HansMartinPaul

Novi Zeland je saopštio da će zakonski zabraniti pušenje sledećoj generaciji, tako da oni koji danas imaju 14 ili manje godina nikada neće legalno moći da kupe cigarete.

Novi zakon podrazumeva da će se starosno doba u kojem je konzumiranje nikotina nelegalno povećavati svake godine s ciljem da se stvori generacija Novozelanđana koji neće pušiti, rekla je danas pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral.

„Ovo je istorijski dan za zdravlje naših građana“, naglasila je.

Vlada je najavila povećanje starosne granice i druge mere u cilju da nikotin učini nedostupnim, nastojeći da ostvari svoj cilj da u naredne četiri godine od Novog Zelanda napravi zemlju u kojoj se ne konzumira nikotin.

Druge mere uključuju smanjenje količine nikotina u duvanskim proizvodima na veoma niske nivoe, smanjenje broja prodavnica u kojima se mogu legalno kupiti cigarete i povećanje finansija za službe koje pružaju pomoć za odvikavanje. Novim zakonima neće biti ograničena prodaja elektronskih cigareta.

„Želimo da obezbedimo garancije da mladi ljudi nikada neće početi da puše, te će se prodaja i snabdevanja novih grupacija mladih duvanskim proizvodima smatrati prekršajem. Građani koji budu bili mlađi od 14 godina kada zakon stupi na snagu nikada neće moći legalno da kupe proizvode od duvana“, rekla je Veral, preneo je Gardijan.

Stopa konzumiranja nikotina na dnevnom nivou vremenom opada – na 11,6 odsto 2018. sa 18 odsto deset godina ranije. Međutim, ta stopa je viša kod starosedelaca Maora – čak 29 odsto. „Ako se ništa ne promeni, biće potrebne decenije dok stope među Maorima opadnu ispod pet odsto“, rekla je Veral. Ona je ukazala da je moguće ostvariti cilj da se konzumiranje nikotina iskoreni u sledeće četiri godine.

Najavljene mere su pozdravili stručnjaci iz domena zdravlja. „Novi Zeland još jednom vodi svet – ovog puta sa najnaprednijim planom za eliminaciju duvanskog dima do 2025…“, rekla je dr Natali Voker, direktorka Centra za istraživanje bolesti zavisnosti na Univerzitetu Okland.

Među tinejdžerima na Novom Zelandu su konvencionalne cigarete u velikoj meri zamenjene elektronskim koje privlače veliki broj mladih koji nikada ne bi počeli da puše. Rezultati ankete koja je ove godne sprovedena među 19.000 gimnazijalaca pokazuju da 20 odsto njih jednom ili nekoliko puta dnevno koristi elektronske cigarete s visokim nivoom nikotina.

Plan vlasti je, međutim, naišao na kritiku pojedinih partija. Stranka ACT tvrdi da će smanjenje nivoa nikotina u duvanskim proizvodima pogoditi najviše ljude s niskim prihodima, koji će morati da kupuju više cigareta i koji će pušiti više da bi konzumirali istu količinu nikotina. Veral je rekla da su niski nivoi nikotina koji će biti obavezni po zakonu bili predmet istraživanja i da je dokazano da to pomaže ljudima da prestanu da puše.

Takođe su postavljana pitanja u vezi s mogućnošću da će se širiti crno tržište duvanskih proizvoda. Vlada je isprva priznala da postoji takav rizik. „Dokazi ukazuju da je poslednjih godina povećana količina švercovanih proizvoda od duvana na Novom Zelandu i organizovane kriminalne grupe učestvuju u švercu velikih razmera“, saopštila je Vlada.

Planovi o generaciji koja neće pušiti finalizovani su nakon konsultacije s javnošću Novog Zelanda. Prvi put su predstavljeni u aprilu. Oni tek treba da prođu zakonsku proceduru, a Veral je rekla da će zakon stupiti na snagu 2022, a starosne granice će važiti od 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.