Tužioci su saopštili da je predsednica Park Gun hje “saučesnik” u nedozvoljenim delima njene višedecenijske prijateljice Čoi Sun-sil i obećali da će isleđivati šeficu države kao “osumnjičenu za kriminal” u skandalu zbog korišćenja položaja u vlasti radi uticaja u poslovnim krugovima.
Ocenjuje se da ovakva kvalifikacija tužilaštva u glavnom gradu Seulu predstavlja težak udarac za predsednicu Park koja je već nedeljama suočena sa masovnim demonstracijama širom zemlje da podnese ostavku. Opozicione stranke u Narodnoj skupštini najavile su pokretanje postupka za opoziv Parkove. Opet, do sada se nije dogodilo da neki južnokorejski predsednik ne završi svoj jedini petogodišnji mandat.

Tužioci su saopštili da su optužili Gospođu Čoi, koja nije imala zvaničan položaj u administraciji predsednice, za zloupotrebu vlasti, ucenu, pokušaj ucene i proneveru. Optužena su i dva doskorašnja sekretara Parkove, između ostalog za zloupotrebu vlasti, pokušaj ucene, proneveru…. Jedan, Čung Ho-sung je optužen da je tokom tri godine doturio Čoi najmanje 180 vladinih dokumenata, među njima i 47 poverljivih, poput naimenovanja ministara, naveli su tužioci. Trebalo je da tužioci ispitaju predsednicu Park protekle nedelje, ali je ona, međutim, angažovala advokata koji je zatražio dodatno vreme za pripremu. Advokat Jo Jong-ha je takođe tražio da ispitivanje bude u pisanoj, a ne usmenoj formi.

Odluka tužilaštva je usledila nepuna 24 časa posle velikih protivladinih demonstracija u Seulu i sedamdesetak gradova na kojima se okupilo preko million ljudi, prema proceni organizatora, više od 1.500 liberalnih nevladinih organizacija. Bilo je to četvrto po redu okupljanje subotom šarolikog sastava demonstranata čija je masa najveća od početka demokratizacije Južne Koreje 1987. Prvi put su masovnije demonstrirale i pristalice predsednice iz grupa pod nazivom “Parksamo” ili “Oni koji je vole.” Oko 10.000, uglavnom sedokosih građana su žestoko kritikovali opozicione političare za “neodgovoran” napad na šefa države, uz poneke poruke da su “severnokrejski špijuni” i “komunisti.”
Tužioci su takođe saopštili da će nastojati da ispitanju predsednicu, koja je do sada bila smatrana svedokom u skandalu koji se naziva i “Čoigejt”. Predsednica čuvena po retkom pojavljivanju u javnosti, koja je neudata i praktično bez porodice, optužena je u javnosti da je zavisila od Čoi, od političkih odluka do izbora garderobe, a da je zaobilazila svoje savetnike. Čoi, ćerka šamanističkog religiozniog vođe sekte, je pak optužena da je koristila veze sa predsednicom kako bi prikupila preko 65 miliona dolara i sticala korist za sebe i svoju porodicu.

Tužioci su zaključili da je šefica države “igrala veću ulogu” u nastojanjima da bude prikupljen novac od velikih korporacija. Optužbe na osnovu snimljenih razgovora mobilnim telefonima i beleški sa upotstvima predsednice Park u pogledu prikupljanja sredstava za dve fondacije koje su se bavile unapređivanjem kulture i sporta, ne mogu da budu korišćene protiv važećeg šefa države, več pošto ona napusti položaj.
Portparol predsednice Džung Jong-kuk je izjavio kako je odluka tužilaca “za žaljenje” i da podaci koje su izneli nisu samo lažni, “već su zasnovani na maštarijama i spekulacijama, pre nego na objektivnim dokazima.” Predsedničin advokat Jo je, takođe odbacio nalaze tužilaca i istakao kako neće izaću u susret direktnom ispitivanju Parkove, već će se spremati za istragu pred nezavisnom komisijom koja bi mogla da usledi idućeg meseca.
Lideri opozicije su se zarekli da će udvostručiti napore kako bi predsednica otišla sa vlasti. “Ima dovoljno osnova za njen opoziv,” kazao je Mun Đe-in, istaknuti opouzicioni političar koga je Park porazila na predsedničkim izborima 2012, a koji se nada da će opet biti kandidat. Jun Kvan suk, portparol glavne opozicione Demokratske stranke je kazao da bi Parkova trebalo da sledi zahteve naroda i dobrovoljno podnese ostavku. U suprotnom, “izbor će biti najgori i gurnuće zemlju u dublju krizu,”dodao je on.

Kako se skandal širi po špirini i dubini, neki političari nisu voljni da pokrenu proces impičmenta budući da bi on mogao da traje do osam meseci. Parkovoj je, pak, ostalo još 14 meseci do kraja mandata, pa otuda pozivi da podnese ostavku. Uz to, opozicione partije nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu poslanika u Narodnoj skupštini da opozovu predsednicu. Ta brojka bi, međutim, mogla da bude dostignuta ukoliko se opoziciji pridruže neki od predsedničinih kritičara iz njene Senuri partije, koja je u velikom previranju.


Procene analitičara

Još pre odluke tužilaca analitičari su davali znatno veće šanse mogućnosti da se predsednica, mada poznata po svojoj upornosti, ipak odrekne vlasti. “Što Park bude duže nastojala da se održi, to će biti glasniji zahtevi javnosti za njeno uklanjanje, pa će biti veći pritisak na opozicione stranke da traže opoziv Parkove,” zaključila je američka savetodavna agencija za političke rizike Evroazia grupa.