Moskva preti da će uzvratiti celoj EU posle proterivanja ruskih diplomata iz Bugarske 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Moskva bi mogla da uzvrati celoj Evropskoj uniji (EU) zbog bugarskog proterivanja 70 ruskih diplomata, upozorila je danas portarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Politizovana odluka Sofije da smanji na neopravdan način naše diplomatsko osoblje u Bugarsoj svakako neće ostati bez bilateralnog odgovora“, rekla je Zaharova u saopštenju ministarstva.

Ocenjujući da bugarsko proterivanje ide daleko dalje od diplomatske prakse, ona je pozvala Sofiju i EU da „razmisle o principu reciprociteta koji je u osnovi diplomatskih odnosa“.

Evropska diplomatija „treba da shvati da nepromišljena podrška antiruskih akcija različitih zemalja članica, nameće EU preuzimanje odgovornosti za posledice, uključujući i kada je reč o uzvratnim merama sa naše strane“, rekla je Zaharova.

Ruska ambasadorka u Sofiji je u petak predvidela zatvaranje svoje ambasade u zemlji posle odbijanja Bugarske da promeni odluku o proterivanju 70 ruskih diplomata.

Reč je o broju proteranih bez presedana koje je izrekla Bugarska, članica EU i NATO, ali tradicionalno bliska Rusiji.

EU je izrazila žaljenje zbog „neopravdane pretnje Rusije o prekidu diplomatskih veza sa Bugarskom“.

Brojne evropske zemlje proterale su ruske diplomate posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a Moskva je uzvratila sličnim merama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.