"Zbog čega i u koje svrhe je sada data takva izjava nije teško pretpostaviti": Sagovornici Danasa o izjavi Zaharove da OVK trguje organima ukrajinskih vojnika 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ima li ili nema dokaze za svoje tvrdnje? Ako ih ima zašto ih ne dostavi nadležnim organima? Čemu služi ta propaganda, neka su od pitanja koje postavljaju sagovornici Danasa komentarišući tekst portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove u kojem piše da je OVK i dalje aktivna i da trguje organima ukrajinskih vojnika.

Ona je u tekstu za „Rosijsku gazetu” navela da ukrajinske vlasti kriju postojanje crnog tržišta organa za transplantaciju u zemlji.

„Postoje podaci da poseduju ili, kao minimum sarađuju sa trgovcima koji su povezani sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, čijem jednom lideru sude za trgovinu organima poginulih srpskih vojnika, civila i drugih protivnika iz vremena jugoslovenskih ratova. Sama Oslobodilačka vojska Kosova i dalje funkcioniše, ali pod drugim imenom i, postoji mogućnost da su prisutni u Ukrajini kao plaćenici”, napisala je, između ostalog, ona.

Ivan Kostić, potpredsednik Dveri, za Danas kaže da je apsolutno siguran da gospođa Zaharova takve stavri u javnosti nije iznela proizvoljno, već da za to ima dokaze.

– Pre par godina je i Karla del Ponte javno govorila o trgovini ljudskim organima koju su organizovali Albanci sa Kosova i Albanije. S obzirom na to da je rat u Ukrajini, nažalost, idealna prilika da se taj nehumani biznis obavi, verujem da su Albanci sa Kosova opet uključeni u sve to jer imaju ogromno iskustvo sa plasiranjem ljudskih organa putem svojih razvijenih kriminalnih mreža o kojima znaju svi u Evropi, ali iz nekih razloga o tome ćute – navodi Kostić.

A Fatmir Šeholi, osnivač Instituta za afirmaciju međuetičnkih odnosa, za Danas podseća da OVK ne postoji od 1999. godine.

– Takva izjava je zlonamerna i totalno neistinita. Zbog čega i u koje svrhe je sada data takva izjava od strane Marije Zaharove nije teško pretpostaviti. U jeku pokušaja stabilizacije situacije na severu Kosova, gde EU i SAD čine velike napore da se situacija dovede u politički kolosek, eto nađe se neko poput Zaharove koja je u službi fašizoidnih snaga i izmišlja jednu situaciju kako bi pokušali da miniraju buduće rezultate u dijalogu Kosovo – Srbija – navodi on.

Kako zaključuje, Zaharova i njeni ruski puleni znaju da je to čista laž, ali se služe propagandom isto kao i Gebels u fašističkoj Nemačkoj.

– Istina je samo jedna, OVK ne postoji niti se ikada bavila trgovinom organa – tvrdi on.

Dok se Bojanu Kostrešu, lideru LSV, čini da je ovo siguran dokaz da se ruska agresija bliži kraju, a da će Putinov režim doživeti krah.

– Da zaista postoje dokazi za ovakve tvrdnje onda bi Zaharova iste predala međunarodnim organizacijama za ljudska prava, sudu i objavila bi ih javno. Ovako to je još jedan od propagandističkih pokušaja da se zamene teze i da se umesto osude zločinačkog režima čija je ona glasnogovornica i osude agresije na Ukrajinu ocrnjuju se oni koji su žrtve. Iskreno se nadam da će se ovaj rat ubrzo završiti potpunim krahom agresora i da će svi zločinci biti privedeni pravdi – zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari