Marija Zaharova: Ukrajina – lider na crnom tržištu organa za transplantaciju, sarađuje i sa OVK-om 1Marija Zaharova Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ukrajinske vlasti kriju postojanje crnog tržišta organa za transplantaciju u zemlji, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da postoje dokazi o umešanosti u ovu aktivnost okruženja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„Odavno je poznato da je Ukrajina postala jedan od svetskih lidera na crnom tržištu organa za transplantaciju. Skandali, vezani za ilegalno vađenje organa počeli su da se pojavljuju kasnih devedesetih, što je bilo uzrokovano pogoršanjem socijalno-ekonomske situacije u zemlji”, napisala je ona u članku za „Rosijsku gazetu”, prenosi Politika.

Kako je istakla, od početka 2000-ih, ovaj problem je počeo da buja. Dodatni podsticaj ovom procesu dao je državni udar u Kijev u februaru 2014. godine i sukob u Donbasu koji je usledio. OEBS je 2014. godine naveo da su na mestima masovnih grobnica u području sukoba pronađena tela ljudi sa odstranjenim unutrašnjim organima, najverovatnije se radi o žrtvama ilegalnih transplantacije.

„Ukrajinska država pokriva krvavi posao i odobrava ga. Postoje i dokazi koji ukazuju na umešanost okruženja Vladimira Zelenskog u to”, saopštila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Postoje podaci da poseduju ili, kao minimum sarađuju sa trgovcima koji su povezani sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, čijem jednom lideru sude za trgovinu organima poginulih srpskih vojnika, civila i drugih protivnika iz vremena jugoslovenskih ratova. Sama Oslobodilačka vojska Kosova i dalje funkcioniše, ali pod drugim imenom i, postoji mogućnost da su prisutni u Ukrajini kao plaćenici”, objasnila je ona.

„U junu 2023. godine na ukrajinsko-slovačkoj granici priveden je muškarac, koji se, kao zaposlenik određene dobrotvorne organizacije bavio trgovinom ukrajinskom decom u inostranstvu, uključujući i za transplantaciju organa, prenosi Sputnjik. Kauciju koju je sud odredio za zločin iznosio je samo milion grivni. Nakon što je ona bila plaćena, optuženi za ozbiljan zločin je oslobođen i – nestao. Sa druge strane, astronomski iznos od 33 miliona grivni bio je određen za kauciju namesnika Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolitu Pavlu”, zaključila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari