Foto: EPA-EFE/YONHAP
Južnokorejski predsednik Mun Dže In izjavio je da američkom predsedniku Donaldu Trampu treba dodeliti Nobelovu nagradu za mir zbog njegovih napora da okonča zastoje u odnosima sa Sjevernom Korejom u vezi s nuklearnim programom te zemlje.

„Predsednik Tramp trebalo bi da dobije Nobelovu nagradu za mir. Samo je mir ono što nam treba“, rekao je Mun na sastanku svog kabineta, izjavio je neimenovani zvaničnik iz Plave kuće, prenosi Rojters.

Taj sastanak bio je glavna tema privatnog razgovora koji su u šetnji vodili Mun i Kim tokom njihovog sastanka prošle sedmice u graničnom selu Panmunjom.

Munova kancelarija saopštila je u nedelju da je Kim rekao Munu da će u maju zatvoriti poligon za testiranje nuklearnog oružja naočigled celog sveta.

Mun je u januaru rekao da Trump „zaslužuje veliku pohvalu za dovođenje do pregovora između dve Koreje“ i da bi to „mogao biti rezultat sankcija i pritisaka koje je SAD predvodio“.

Severna i Južna Koreja dogovorile su prekid svih neprijateljskih delovanja „na zemlji, moru i u zraku“ koja mogu uzrokovati vojne tenzije i sukobe.

Izvor: Al Jazeera Balkans