MUP Mađarske ne zna kako je Gruevski stigao u tu zemlju 1Nikola Gruevski Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Mađarska policija je na zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja, naveli da nemaju podatke o tome zašto i da li je Nikola Gruevski koristio diplomatske automobile, kao ni to gde je predao zahtev za politički azil.

Zvaničan odgovor MUP-a, koji potpisuje zamenik državnog sekretara za koordinaciju i upravljanje Bence Bodnar, jasno navodi da „odgovore na zahtev Ministarstvo unutrašnjih poslova ne poseduje“.

RSE je 16. novembra uputila slične zahteve i kabinetu predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, kao i Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje. Odgovore od ovih institucija RSE još nije dobio.

Podsećamo, prema navodima medija iz Mađarske, Nikola Gruevski dobio je politički azil, a njegov put do Mađarske još uvek nije poznat.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade.

On je početkom novembra trebalo da se javi na odsluženje te kazne, ali je pobegao iz države u kojoj je u periodu od 2006. do 2016. godine obavljao premijersku funkciju.