Foto: EPA/ STEPHANE_DE_SAKUTIN_POOL

Vlasti su navele da će oko 300 britanskih veterana sa porodicama krenuti dan ranije, 5. juna, brodom iz Portsmuta u Engleskoj u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske kraljice Elizabete Druge.

Njihov brod treba da stigne u Normandiju 6. juna ujutro. Na ceremoniju će doći oko 140 američkih i 40 kanadskih veterana.

Na skupu će biti, između ostalih, američki predsednik Donald Tramp, britanska premijerka Tereza Mej i premijer Kanade Džastin Trudo.

Invazija na Normandiju, pod šifrom „Operacija Overlord“, najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja. Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale je počelo noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, posle čega je 6. juna 1944. usledio i uspešan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most kod grada Kona.

Procene o broju poginulih saveznika prvog dana iskrcavanja se razlikuju – od 2.500 do 5.000.

Tokom čitave tromesečne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika i, kako se procenjuje, još toliko nemačkih.

Povezani tekstovi