Najmanje pet Indijanaca ubijeno u Kolumbiji 1Foto: Pixabay/ArtTower

Udruženje autohtonih skupština Toribija je saopštilo da je među žrtvama je i jedna od vođa naroda Nasa, Kristina Bautista. Navedeno je da su napad izveli pripadnici FARK koji nisu položili oružje nakon mirovnog sporazuma te gerilske grupe i kolumbijske vlade 2016. godine.

Vojska, koja je poslala trupe u Takuejo, navela je da su napadači želeli da oslobode „tri osobe“ koje su indijanski stražari uhapsili na teritoriji rezervata.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Patrisija Gutijeres je na Tviteru osudila „nasilne akcije i pretnje autohtonom stanovništvu“ u Toribiju.

„Ovo je ozbiljna vanredna situacija. Ovo je masakr“, rekao je Luis Akosta, nacionalni koordinator urođeničkih straža, grupa koje sačinjavaju ljudi i žene naoružani samo štapovima koji sumbolizuju njihovu funkciju.

Akosta je naveo da su Indijanci u sukobu s disidentima FARK-a jer „kontrolišu teritoriju i ne dozvoljavaju uzgajanje koke i marihuane“.

Koka je glavni sastojak kokaina, droge čiji je Kolumbija najveći svetski proizvodjač. Prema podacima UN, u Kolumbiji plantaže koke zauzimaju 171.000 hektara.

U regionu Kauka aktivni su i gerilci iz Armije nacionalnog oslobodjenja (ELN), poslednje pobunjeničke grupe u Kolumbiji.

Nacionalna organizacija autohtonih naroda Kolumbije (ONIC) osudila je „saučesništvo ćutanjem“ vlade kolumbijskog predsednika Ivana Dukea i upitala „dokle će masakr trajati“.

Ta organizacija je prošlog avgusta navela da je od potpisivanja mirovnog sporazuma vlade i FARK-a ubijeno 158 indijanskih vođa.

U Kolumbiji živi oko 1,9 miliona Indijanaca, i oni čine 4,4 odsto stanovništva.