Najveći štrajk u istoriji visokog obrazovanja u Velikoj Britaniji: Protest 70.000 zaposlenih zbog plata i penzija 1Foto: pixabay/Mary_R_Smith

Desetine hiljada univerzitetskog osoblja najavilo je za danas “najveći štrajk u istoriji visokog obrazovanja u Velikoj Britaniji”, piše Gardijan.

Više od 70.000 zaposlenih, uključujući predavače, bibliotekare i istraživače, trebalo bi da učestvuje u prvog od tri dana štrajka zbog plata, uslova rada i penzija, a protesti se očekuju na 150 univerziteta.

Sindikat univerziteta i koledža (UCU) najavio je da će štrajk, koji će se održati i u petak i sredu sledeće nedelje, dovesti ovaj sektor do zastoja.

„Prorektori su krivi samo sami. Njihovo jadno vođstvo dovelo je do najvećeg glasanja za štrajk ikada u našem sektoru. Studenti su sa osobljem jer znaju da ovo ne može dalje”, rekla je generalni sekretar UCU Džo Grejdi.

Zahtevi UCU-a uključuju povećanje plata zbog krize i povećanih troškova života.
Problem su, kako piše Gardijan i penzije, a UCU želi da poslodavci ponište ove godine nametnute rezove za koje tvrdi da će dovesti do toga da prosečan član izgubi oko 35 odsto svog budućeg prihoda od penzije.

Robert Halfon, ministar za veštine i visoko obrazovanje, rekao je da je „razočaravajuće“ što će se studenti koji su već imali prekid tokom pandemije ponovo zbog ovoga biti suočeni sa tim.

„Pozivam sve strane da rade zajedno kako studenti ne bi dalje gubili i ohrabrujem svakog studenta zabrinutog zbog uticaja štrajkova na njegovo obrazovanje da o tome razgovara sa svojim univerzitetom“, rekao je on.

Potpredsednica Nacionalne unije studenata za visoko obrazovanje Kloi Fild rekla je da studenti podržavaju svoje predavače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.