Najviši američki general Mark Mili tajno zvao Kinu iz straha da će Tramp pokrenuti rat 1Foto: EPA-EFE/ Oliver Contreras

Najviši američki general tajno je dva puta nazvao svoga kineskog kolegu u poslednjim mesecima mandata Donalda Trampa, zbog zabrinutosti da bi američki predsednik mogao podstaći rat s Kinom jer je na vidiku bio njegov potencijalni gubitak izbora, prenose mediji

Američki general Mark Mili (Milley), načelnik Združnog štaba američke vojske, nazvao je generala Lija Zuochenga iz Narodnooslobodilačke vojske 30. oktobra 2020. godine, četiri dana pre predsedničkih izbora i ponovno 8. januara 2021, dva dana nakon što su pristalice Donalda Trampa izvele napad na američki Kapitol, javlja Vašington Post, a prenosi Hrvatska radio-televizija pozivajući se na Hinu.

Mili je ubeđivao Lija da su SAD stabilne, te da neće napasti (Kinu), a i ako bude napada, on će svog koleg obavestiti pre vremena, piše u izvštaju koji se temelji na knjizi „Peril“  novinara Boba Vudvorda i Roberta Kosta. Knjiga se oslanja na intervjue s 200 izvora i biće objavljena sledeće sedmive.

Kancelarija Marka Milija odbila je da komentariše navode Posta, a list nije mogao da da kontaktira Trampove predstavnike..

Biši američki predsednik Donald Tramp imenovao je Milija na najvišu vojnu dužnost 2018. godine, no počeo ga je kritikovati nakon što je izgubio izbore od demokrataže Džoa Bajdena i napustio Belu kuću.

Mili je motisan da kontaktira Peking drugi puta delomično i nakon poziva predednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je pitala generala koje mere zaštite su na snazi da spreče „nestabilnog predsednika“ od pokretanja nuklearnog napada, piše u tekstu koji navodi prepis poziva.

“Lud je. Znaš da je lud”, rekla jePelosi Miliju u pozivu. Prema navedenom transkriptu, general je odgovorio, „Slažem se s vama u svemu.“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Najviši američki general Mark Mili tajno zvao Kinu iz straha da će Tramp pokrenuti rat”

  1. To se zove laž i kažnjava se zatvorom i javnom osudom.
    Tramp je bio čovek mira a koliku medijsku moć su imali njegovi protivnici videli smo i sami, kada su legalnom predsedniku onemogućili pristup medijima i društvenim mrežama

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.