Foto: EPA-EFE MAURI RATILAINEN

Rasprava zbog Trampovog prvog susreta s Putinom u Helsinkiju, gde su privatno razgovarali, nastavlja se. Demokrate su naglasile da njih dvojica više ne treba da razgovaraju oči u oči. „Dok ne saznamo šta se desilo tokom dvočasovnog sastanka u Helsinkiju, predsednik više ne treba da ima interakcije oči u oči s Putinom, bilo u SAD, bilo u Rusiji ili na bilo kom drugom mestu“, navodi se u saopštenju senatora Čaka Šumera.

Trampov predsednički mandat je od početka u senci navoda da su se ruski hakeri 2016. mešali u američke izbore u njegovu korist.

Putin, koji je na vlasti od 2000, poslednji put je posetio SAD 2015. kada se sastao s predsednikom Barakom Obamom, Trampovim prethodnikom, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku da bi razgovarali o sukobima u Ukrajini i Siriji. Portparolka Bele kuće Sara Senders je u četvrtak tvitovala da su već u toku razgovori o poseti Putina Vašingtonu na jesen. Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je rekao da je njegova zemlja uvek bila otvorena za ideju o poseti, ali je „na Kremlju da odluči koliko je susreta potrebno i kada“.

Na konferenciji za novinare u Helsinkiju posle sastanka, Putin je upitan da li će izručiti 12 ruskih tajnih agenata koji su u SAD optuženi za hakovanje kompjutera Demokratske stranke. Između dve zemlje ne postoji ugovor o izručenju, ali je Putin rekao da će se sa američkom vladom sastati „na pola puta“. On je istakao da američki istražitelji mogu da ispituju 12 osumnjičenih u Rusiji ako se zauzvrat ruskim istražiteljima dozvoli da ispituju američke državljane u vezi sa slučajem protiv finansijera Bila Braudera.

Brauder je imao važnu ulogu u uvođenju sankcija SAD 2012. najvišim ruskim zvaničnicima koji su optuženi za korupciju u aferi Magnicki. Jedan od Amerikanaca na ruskoj listi je bivši ambasador SAD u Moskvi Majkl Mekfol. Ideja da se Rusiji dozvoli da ispituje američke državljane odbijena je u Senatu sa 98 glasova protiv. Niko nije glasao „za“. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je rekao da se to „neće desiti“. Mekfol se na Tviteru zahvalio Senatu.

Na konferenciji za novinare u Helsinkiju Tramp je rekao: „On (Putin) je ponudio da ljudi koji rade na tom slučaju dođu i sprovedu istragu u vezi s 12 ljudi. Mislim da je to sjajna ponuda.“ Međutim, sada kaže da se „ne slaže“ s Putinovim predlogom. „Zahvalan sam što Donald Tramp nema nameru da me preda Vladimiru Putinu da bi me ubili u ruskom zatvoru“, rekao je Brauder.