Nemačka 1. jula ukida upozorenje za putovanja u većinu zemalja 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemačka će 1. jula ukinuti upozorenje za putovanja u većinu zemalja osim za države u kojima je i dalje visok nivo infekcija kovid-19, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

„Možemo da ukinemo opšte upozorenje putnicima na rizična područja gde je učestalost (virusa) tokom sedam dana manja od 200. Ova mera primenjivaće se od 1. jula i širom sveta“, naveo je u saopštenju šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas).

Ta simbolična mera olakšaće putovanja i turizam u letnjoj sezoni.

„Na mnogim mestima broj zaraženih opada, a sve više gradjana se vakciniše. Posle dugih meseci zatvaranja možemo se radovati povratku u odredjenu vrstu normalnosti, a to se odnosi i na putovanja“, dodao je ministar, ali je pozvao na oprez i poštovanje sanitarnih pravila.

Upozorenje, praćeno ograničenjima, ipak ostaje na snazi za zemlje koje i dalje imaju veliki broj zaraženih i veliku učestalost sojeva korona virusa poput Velike Britanije ili Indije.

Ukidanje upozorenja za putovanja ne znači i ukidanje obaveznog negativnog testa na kovid-19, potvrde o vakcinaciji ili bilo koje druge mere koja je na snazi za putovanja iz Nemačke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.