Nemačka: Potraga za hakerima koji su objavili podatke hiljadu političara 1Foto:Beta

Upad u lične podatke pogodio je nemačke političare svih nivoa, uključujući iz Evropskog parlamenta, nemačkog parlamenta i parlamenata nemačkih država, kao i gradske zvaničnike, rekla je portparolka kancelarke Martina Fic.

Ipak nije primećeno da su objavljeni bilo kakvi izuzetno osetljivi podaci, uključujući i kad je reč o Angeli Merkel. Informacije vezane za Merkel su „ograničenog“ dometa i nisu osetljive, rekla je Fic.

Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se na privatnu korespondenciju stotina političara na svim nivoima, ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara.

Prve analize ukazuju na to da su podaci prikupljeni prilikom ilegalne upotrebe kodova za pristup takozvanim klaudima za čuvanje podataka, naloga elektronske pošte i društvenih mreža, rekao je u saopštenju ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

Iako prema izveštajima podaci uključuju informacije kao što su brojevi mobilnih telefona, adrese, interne partijske komunikacije i u nekim slučajevima lični računi i detalji s kreditnih kartica, od kojih su neki stari više godina, javna televizija RBB je navela da izgleda nema politički osetljivih dokumenata.

Vlada je navela da ovaj slučaj shvata vrlo ozbiljno i ministarka pravde Katarina Barli rekla je da se radi o teškom napadu koji su organizovale osobe koje žele da sabotiraju poverenje u demokratiju i njene institucije.

Podaci su objavljeni preko jednog Tviter naloga, u međuvremenu blokiranog, gde je objavljen čitav niz privatnih kontakata, ličnih podataka, profesionalnih i privatnih prepiski, finansijskih informacija i ličnih dokumenata, navele su danas nemačke vlasti.

„Oko 1.000 ljudi je pogođeno“, rekao je šef namačkog tela zaduženog za sajber bezbednost Arn Šenbom.

Ministar Zehofer je rekao da nema naznaka da su pogođeni kompjuterski sistemi vlade ili parlamenta.

Izgleda da su objavljene informacije političara iz svih stranaka izuzev ekstremnodesničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Podaci su počeli da se objavljuju 20. decembra na tom Tviter nalogu pre nego što su postepeno počeli da se povećavaju i dostigli su vrhunac u četvrtak uveče, rekao je Arne Šenbom.

Šenbom je rekao da je bio visok dvocifren broj sajber napada koji su bili vrlo uspešni i uključuju upade u naloge i podatke i dokumente kao što su kopije ličnih karti.

„Preko ovog upada izgleda da je moglo da se dodje do drugih podataka kao što su ime i prezime ili broj mobilnog telefona“, dodao je on.

Njegova agencija i dalje radi na tome da ustanovi kako je počeo ovaj sajber napad i ko stoji iza njega.

On je rekao da provere nekih od objavljenih informacija pokazuju da su autentične, ali da vlasti ne mogu da isključe da su i lažni podaci umešani. Istragu vode kriminalna policija i unutrašnja obaveštajna služba.

Poslednjih godina Bundestag i nemačke političke partije su bile na meti sajber napada koji prema Berlinu potiču od stranih obaveštajnih službi. Sumnjalo se da su ruski hakeri organizovali te operacije.