Foto: EPA-EFE/JEFFREY ARGUEDAS

„La Prensa“ pita svoje čitaoce: „Možete li zamisliti život bez informacija?“, žaleći se pritom da im vlada levičarskog predsednika Danijela Ortege sprečava snabdevanje materijalom potrebnog za štampanje već 20 nedelja.

„Ne znamo koliko dugo još možemo štampati novine. Možda još dva meseca, možda još samo sutra“, izjavio je za agenciju Rojters Žaim Čamoro, direktor „La Prense“, piše novinska agencija Hina.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji tvrde da Ortegina vlada napada slobodu izražavanja, navodi Hina.

Vlada je nedavno zatvorila televizijsku stanicu i zarobila dva novinara pod optužbom za terorizam i podsticanje mržnje, a sudija je nakon toga naredio hapšenje još trojice novinara.

„La Prensa“ tvrdi da carina na naredbu vlade sprečava uvoz papira i mastila kao osvetu na kritičko pisanje o političkim napetostima u Nikaragvi.

Od aprila prošle godine Nikaragva prolazi kroz najgoru krizu od građanskog rata 80-ih godina prošlog veka.


Protestii su besnili mesecima pre nego su ih vlasti zaustavile, ali više od 300 ljudi je poginulo tokom tog vremena i više od 500 uhapšeno, tvrdi Nikaragvanski centar za ljudska prava, jedna od grupa koja se nalazi na vladinoj „crnoj listi“.

Grupeza zaštitu ljudskih prava navode da su četiri radio stanice i jedna televizijska zatvorene, dok su desetine novinara pretučeni i izloženi pretnjama, prenosi Hina.

Ortegina vlada insistira na tome da u zemlji postoji sloboda izražavanja i optužuje opoziciju da pokušava da je sruši.

Povezani tekstovi