Nikolić: Nadam se da će narod u Azerbejdžanu pokloniti poverenje Alijevu 1Foto: Kabinet predsednika Azerbejdžana

Nakon što sam napustio dužnost predsednika Srbije, pažljivo pratim događanja u svetu i prijateljskim zemljama Srbije, između ostalog, u Azerbejdžanu.

To ističe Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i bivši predsednik Srbije. On dodaje da su mu ostali su u neizbrisivom sećanju razgovori i susreti sa predsednikom Azerbedjžana Alijevom, februara 2013. godine, tokom njegove zvanične posete Azerbejdžanu, kao i juna 2015. godine, kada je učestvovao na ceremoniji otvaranja Prvih evropskih igara u Bakuu. Ostavio je, kako kaže, utisak vizionarskog i mudrog političara.

– Prema informacijama iz medija, 11. aprila će se održati vanredni predsednički izbori u Azerbejdžanu i do danas je zvanično istaklo kandidaturu osam kandidata. Verujem da će zahvalni azerbejdžanski narod svoje poverenje pokloniti predsedniku Ilhamu Alijevu, budući da je u svetu danas došlo takvo vreme da narod glasa za one koji su se dokazali svojim delima i koji su pokazali posvećenost svom narodu. Dostignuća Azerbejdžana su rezultat mudre i pametne politike Ilhama Alijeva. Koristim priliku da uputim iskrene želje za uspeh predsedniku Ilhamu Alijevu i prosperitet prijateljskog azerbejdžanskog naroda – navodi Nikolić.

* Nakon odlaska sa dužnosti predsednika Republike Srbije imenovani ste za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom. Možete li da kažete nešto o Vašim dosadašnjim aktivnostima?

– Nacionalni savet je osnovan odlukom Vlade Srbije maja 2017. kao jedinstveno telo koje se bavi isključivo saradnjom sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao državama sa kojima Srbija ima izvanredne političke i veoma dobre ekonomske odnose, ali i razvijenu saradnju u svim drugim oblastima. Osnovni zadatak Nacionalnog saveta je, pre svega, sprovođenje sporazuma o strateškom partnerstvu koje Srbija ima sa dvema državama i koordinacija rada srpskih ministarstava u odnosima sa navedenim zemljama. Nacionalni savet broji 16 članova, od kojih devet ministara Vlade Srbije i to finansija, poljoprivrede, infrastrukture, energetike, privrede, kulture, prosvete, trgovine i spoljnih poslova. Preostali članovi su ugledni i uvaženi ambasadori, kao i privrednici koji dugi niz godina posluju na ruskom i kineskom tržištu.

Srbija je zainteresovana za dalje unapređenje i diverzifikaciju odnosa sa Ruskom Federacijom. Pored energetike i poljoprivrede, zainteresovani smo i za realizaciju zajedničkih projekata u inovacionim oblastima, poput informacionih tehnologija, digitalizacije, ali u oblasti nauke, obrazovanja, bankarstva, filmske produkcije itd.

Što se tiče saradnje Srbije sa NR Kinom, ona je sve dinamičnija zahvaljujući inicijativi „Pojas i put“. Težište te saradnje su infrastrukturni projekti, najviše gradnja autoputeva. Pored toga, kineske firme su zainteresovane za konkretnu saradnju o oblasti energetike, telekomunikacija, industrijskih parkova, poljoprivrede, turizma, kulture i dr.

* Istakli ste projekat „Jedan pojas, jedan put“, čiji je inicijator Kina. Sa kojim još zemljama koje se nalaze na maršruti drevnog Puta svile Srbija može tesno da sarađuje?

– „Pojas i put“ je velika ideja kineskog predsednika Si Đinpinga od pre pet godina. U inicijativu je uključeno više desetina zemalja Azije, Afrike i Evrope. Podsetiću da je Kina blisko sarađivala sa ovim podnebljima vekovima unazad, kroz svima znani Put svile. Sada ponovo imamo šansu da se dodatno povežemo sa Kinom i iskoristimo potencijale te saradnje. Video sam da je polovinom marta Azerbejdžan bio domaćin međunarodne konferencije o ulozi parlamentaraca u jačanju ekonomske saradnje i kulturnih veza duž Puta svile, na kojoj su učestovali i poslanici iz Srbije, što govori o našem zajedničkom aktivnom doprinosu razvoju ovog puta.

Što se tiče zemalja sa kojima Srbija može tesno da sarađuje na Putu svile, svakako bih istakao Azerbejdžan. Azerbejdžan zajedno sa Kinom aktivno učestvuje u infrastrukturnim projektima u Srbiji. Deonicu autoputa Ljig-Preljina na Koridoru 11 izvela je azerbejdžanska kompanija AzVirt. Kvalitet radova je razlog zbog kog je srpska vlada izrazila interesovanje da AzVirt nastavi svoje poslovanje u Srbiji. Već u bliskoj budućnosti će naši azerbejdžanski i kineski partneri pristupiti realizaciji još jednog infrastrukturnog projekta koji je veoma važan za Srbiju. Srbija je bilateralno opredeljena za proširenje i jačanje ekonomske saradnje sa Azerbejdžanom, posebno za više oblike, kao što su veće azerbejdžansko učešće u procesu privatizacije u Srbiji, investicije u srpsku privredu. Takođe, želim da pomenem da Kazahstanpredstavlja vrlo važnog političkog i ekonomskog partnera Srbije u Centralnoj Aziji. Sa ovom državom i njenim liderom Nursultanom Nazarbajevom razvijamo veoma dobre, ja lično i prijateljske odnose, a u poslednje vreme došlo je i do značajnijeg intenziviranja političkog dijaloga i trgovinsko-ekonomske saradnje. Sa Turskom imamo intenzivne ekonomske odnose duži niz godina.

* Od ovih zemalja samo je Azerbejdžan strateški partner Srbije. Kakav stav ima Azerbejdžan po pitanju Kosova?

– Veoma cenimo principijelni stav Azerbejdžana po pitanju pružanja podrške očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Odmah nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Azerbejdžan je na inicijativu predsednika Alijeva povukao mirovne snage iz sastava KFOR sa Kosova, što veoma cenimo i poštujemo, jer se radilo o gestu protivljenja jednostranom proglašenju nezavisnosti albanske manjine na srpskoj zemlji.

Azerbejdžan u okviru međunarodnih organizacija jednoznačno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost međunarodno priznatih granica Srbije. Samo u 2017. godini Azerbejdžan je u međunarodnim organizacijama nekoliko puta podržao Srbiju, glasajući protiv ulaska Kosova u Svetsku carinsku organizaciju i Egmont grupu za monitoring finansijskih organa. To je pravi pokazatelj strateško-partnerskih odnosa

* Deklaraciju o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu između Srbije i Azerbejdžana ste Vi potpisali dok ste bili predsednik.

– Da, u pravu ste, ona je potpisana 2013. godine tokom moje zvanične posete Azerbejdžanu. Ovih dana se navršilo pet godina od potpisivanja navedene Deklaracije, na čemu čestitam mom drugu i bratu, predsedniku Azerbejdžana gospodinu Ilhamu Alijevu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Nikolić: Nadam se da će narod u Azerbejdžanu pokloniti poverenje Alijevu”

  1. Idi peci rakiju a nemoj nama maglu prodavati. Azerbejdzan nije priznao Kosovo jer Jermeni su u Karabahu i to je jedini razlog. Nadam se da cete objaviti da ako neko nezna moze da se upozna.“brat“ hahaaa..

  2. Bez mešanja u unutrašnju politiku drugih država,stvarno nam pravi štetu a plaćamo ga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.