Nova hapšenja u vezi sa mitom u sponzorstvima Olimpijskih igara u Tokiju 1Foto: Pixabay/DavidRockDesign

Optužbe za podmićivanje protiv bivšeg člana Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju proširile su se danas, kada je japansko tužilaštvo ponovo uhapsilo Harujukija Takahašija u slučaju koji se odnosio na sumnjive uplate od izdavača koji je postao sponzor Igara.

Prema najnovijim optužbama, Takahaši je dobio 76 miliona jena, odnosno 540.000 dolara od izdavačke kompanije Kadokava, navelo je Okružno tužilaštvo Tokija.

Sponzorstvo je omogućilo toj tokijskoj kompaniji, koja takođe snima filmove i igre, da objavljuje programe i druge knjige u vezi sa Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su održane prošlog leta.

Uz Takahašija uhapšena su i dvojica rukovodilaca te kompanije, koji su navodno položila novac.

Takahaši je bio u pritvoru otkako je prošlog meseca uhapšen zbog sumnji da je primio mito od proizvođača odeće Aoki Holdings. On je danas zvanično optužen da je od te kompanije primio mito od 360.000 dolara. Trojica zvaničnika te kompanije optužena su za davanje mita.

Novac je uplaćivan na račun Takahašijeve kompanije od oktobra 2017. godine do marta ove godine, sa ciljem da Aoki postane olimpijski sponzor i proizvodi licencirane proizvode.

Direktor konsultantske firme Kauzmasa Fukami uhapšen je zbog sumnje da je pomogao Takahašiju da primi mito.

Takahaši, bivši izvršni direktor u reklamnoj kompaniji Dentsu, imao je ogroman uticaj u organizovanju olimpijskih sponzorstava.

Odbor je napustio 2009. godine, ali je i dalje imao značajan uticaj u sektoru oglašavanja i organizovanju događaja u Japanu i vodio je sopstvenu kompaniju.

On nije davao izjave, a pojedini japanski mediji citirali su Takahašija koji je tvrdio da je nevin i da su isplate bile za konsultantske usluge.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe na leto 2020. godine, ali su organizovane godinu dana kasnije zbog pandemije korona virusa.

Organizacija Igara koštala je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.