Nove demonstracije u Parizu, policija upotrebila pendreke i suzavce (FOTO/VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nakon usvajanja kontroverznog plana penzione reforme danas, u Parizu je došlo do novih demonstracija.

Prema video snimcima koji kruže društvenim mrežama, došlo je i do sukoba demonstranata s policijom, koja je upotrebila pendreke i suzavac.

Policija je jurila demonstrante, udarala ih pendrecima i prskala suzavcem.

Reporter Anadolije sa javlja da su demonstranti napustili trg Vauban i krenuli prema obližnjim naseljima, gde su neki zapalili kontejnere i smeće.

Agencija dodaje da je najmanje 70 ljudi uhapšeno.

Na trgu Vauban u blizini zgrade parlamenta u Parizu, kako javlja reporter agencije Anadolija, demonstrantima su se pridružili parlamentarni poslanici koji su protiv reforme.

Demonstranti su nosili transparente protiv Vlade, predsednika Emanuela Makrona i plana penzione reforme.

 

Stranke koje su protiv plana podnele su prošle nedelje dva predloga za izglasavanje nepoverenja nakon što su predsednik Emanuel Makron i premijerka Elisabet Born odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlašćenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Francuski poslanici odbacili su danas predloge za izglasavanje nepoverenja Vladi, što je dovelo do usvajanja plana penzione reforme.

Odbijanje predloga znači da Vlada ostaje i da je nacrt zakona usvojen.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Plan je izazvao bes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.