Novinar Dojče Velea zatvoren u Belorusiji štrajkuje glađu, Nemačka pokušava da mu pomogne 1Ilustracija Foto: Pixabay / Erika Wittlieb

Novinar Dojče Velea (Deutsche Welle – DW) Aleksander Burakov, osuđen u Belorusiji na 20 dana zavora, štrajkuje glađu i tvrdi da je zlostavljan, DW zahteva da ga smesta oslobode, a oglasilo se i Ministarstvo spoljnih oslova Nemačke.

Taj nezavisni novinar koji iz Belorusije izveštava za DW, osuđen je juče zbog „ponovljenog učešća na zabranjenim protestima“.

Uhapšen je u sredu ispred suda u gradu Mogiljovu, 200 km istočno od Minska, gde je pratio suđenje opozicionom političaru Pavelu Severinecu zbog učešće na „masovnim neredima“, preneo je danas DW.

Generalni direktor Dojče velea, Peter Limburg, zatražio je od vlasti Belorusije da ponište presudu protiv Burakova.

„Mi žestoko protestujemo protiv kršenja ustavom zagarantovane slobode medija u Belorusiji. Optužbe protiv Burakova su proizvoljne i način na koji se on tretira pokazuje da vlada sve bezobzirnije postupa prema novinarima“, navedeno je u saopštenju DW-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je saopštilo da taj slučaj pokušava da reši preko Ambasade u Minsku.

Portparol Ministarstva, Kristofer Burger, rekao je da „sloboda medija i mišljenja mora biti garantovana“ i da „novinarke i novinari moraju biti u stanju da obavljaju svoj posao bez pritiska države. Za to se zalažemo širom sveta“.

Pdseti je dodao da je posle manipulisanih predsedničkih izbora u Belorusiji prošle godine došlo do „masovnih pritisaka na medije“ i hapšenja novinara koji su samo radili svoj posao, što je „neprihvatljivo za nemačku vladu i jasno krši međunarodne obveze koje je preuzela Belorusija“.

Burakov je prošle godine dva puta osuđivan na desetodnevne zatvorske kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari